Haber, bizimbursa. com isimli internet sitesinde çıktı. Doğu Perinçek/Aydınlık grubuna ait 2000'e Doğru dergisinin 27 Eylül 1992 tarihli bir yayınından söz ediyor. O tarihte, dergi, "Samanyolu Darbe Planı"nı deşifre etmiş ve bu teşebbüste bulunan askerlerin hemen tutuklanıp, DGM'de yargılanması istemiş.
1992'de iktidarda Demirel ve İnönü var; DYP-SHP koalisyonu.
Dergide şu satırlara rastlıyoruz:
"Başbakan Demirel 25 Eylül 1992 günü Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, son günlerde hakkında çok konuşulan darbe tehditlerini somut olarak gündeme getirdi. Başbakan, olayı ciddiye alıyor ve uzun açıklamalarda bulunuyor.
Demek ki, Demirel'in bir bildiği var. Başbakan'ın konuşmasının önemli bölümü, kamuoyunu ve bazı çevreleri darbenin çözüm olamayacağı yönünde iknaya yönelikti. Demirel halka darbe tehdidinin kaynağı açıklamıyor.
Tehdit nereden ve kimden geliyor?
Halk bunu bilecek ki, ona göre mücadele etsin. Karanlığa yumruk vurulamaz...
Başbakan zorba güçlere karşı elindeki olanakları harekete geçirmiyor. Yasa dışı tehditler ortadayken, mahkemeler neyi bekliyor? DGM'ler ve tutuklama önlemi, yalnız halkı ezmek için mi var? Darbe heveslileri derhal görevden atılmalı ve haklarında soruşturma açılmalı...
Birinci Cumhuriyet'in tükendiği ve İkinci Cumhuriyet'in tartışıldığı ortamda, şüphesiz askeri darbeyi düşünenler var...
Genelkurmay'ın 'Vazife-Düşman-Arazi-Kuvvet Analizi', 20 Ekim 1991 seçimlerinden sonra kurulan DYP-SHP hükümetinin getirdiği solukla sahneye konuldu. Şimdi bir yandan barışçı çözüm önerileri konuşulurken, diğer yandan da darbe konusu gündemi kaplıyor.
Kontrgerilla meşrulaştı.
Devletin illegal faaliyetinin alanı görülmemiş biçimde genişliyor...
Son olarak, DYPSHP hükümetinin kaderi üzerine bombalama eylemleri geldi oturdu. Bütün bunlar darbe hazırlığını düşündüren olgular. Sonuç olarak bugün bir darbenin başarı şansı yoktur.
Samanyolu gibi darbe planları 'Vazife-Düşman-
Arazi-Kuvvet' uygulamasının başarısızlığı halinde son çare olarak hazırlandı. Bugün çekmecede tutuluyor."
2000'e Doğru dergisi, 1992'nin Ocak ayında ya da Şubat'ın ilk günlerinde Birinci Ordu Komutanlığı'ndan Kolordu komutanlıklarına gönderilen ve çok gizli tutulan "Samanyolu Alarm Tatbikatı"nı, bir darbe planı olarak nitelendiriyor. Ayrıca, gene Aydınlık grubunun evvelce yayınladığı Yüzyıl dergisinin 11 Kasım 1990 tarihli nüshasına atıfta bulunuyor.
Yüzyıl dergisinin kapak haberinin "Darbe Planlama Birimi kuruldu" olduğunu hatırlatıyor. Bu birimin görevi, "Ülkenin gidişatını yakından izlemek ve incelemek.
Bir müdahale gerektiğinde neler yapılacağını araştırıp, dosyalamak." Darbe Planlama Birimi, Genelkurmay'ın Harekât Karargâhı'nda, Genelkurmay Plan Prensip Başkanlığı'na bağlı olarak çalışıyor. 2000'e Doğru dergisi, bu birimin adının "Politik Araştırma İnceleme Birimi (PAİB)" olduğunu, 30 Haziran 1991'de yazmış, bu haber üzerine Genelkurmay'daki "PAİB" levhası kaldırılmış.