Kemal Kılıçdaroğlu, grupta, "Onlar, savcı değil, yargıç değil, iktidarın taşeronluğunu yapıyorlar" dedi. Aslında yargılanan "cumhuriyeti koruma ve kollama" zihniyetidir. Askerler, irtica odağı gibi gördükleri iktidara karşı tertiplere girişmiş, medya, öğretim üyeleri ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapmıştır. Buna ister "darbe teşebbüsü" deyin, ister "Ergenekon", ortada bir suç vardır. İç düşmana karşı Psikolojik Harekât ve gayrinizami harp yöntemleri kullanılmıştır.
Genelkurmay Başkanlığı'ndan Ergenekon davasına bakan mahkemeye gelen bilgiler arasında, "Bilgi Destek Daire Başkanlığı özel brifingi" de var. Psikolojik Harekâtın (PH) nasıl yapıldığı anlatılıyor. Bugün, Ergenekon davasını anlamlandıramayanlar açısından faydalı bir bilgi. Aşağıdaki satırların dikkatle okunmasını öneririm:
"PH, hedef olarak belirlenen kitlenin duygu, düşünce, tutum ve davranışını etkileyip, dönüştürme işlemidir. Hedefin hassasiyetlerini bilmek, güvenini kazanmak, hedefe ekonomik, sosyal, siyasal, kültürel çıkar sağlamak, aksi durumlarda zarar göreceği kanaatine sürüklemek, hedefin kendine ve geleceğine olan güvenini sarsmak PH kapsamındadır. PH, "gayrinizami harp"in (özel savaş) ayrılmaz bir bileşenidir. Özel savaş yöntemlerinin kullanılmasını gerektirir.
PH "aktif ve pasif" uygulamalar olarak tasnif edilebilir. Hedef kitlenin, liderlerine, topluma, yönetime itimat etmemesini sağlamak, şüphe yaymak, kendine güvenini sarsmak, geleceğe umudunu azaltmak, bıkkınlık yaratmak, güçsüz oldukları kanaatini hâkim kılmak, menfi psikolojik harekât kampanyalarını yürüten güçlere duyulan sempatiyi kırmak, onları afişe etmek, karşı tarafın söylemlerini benimseyen ve savunanların saygınlığını ortadan kaldırmak aktif uygulamalardır. Aktif uygulamalar örtülü olarak gerçekleştirilmelidir. Kompartmantasyon usulü uygulanmalıdır. Uzman personel kullanılmalı, gizlilik ve sır disiplinine uyulmalı, yeterli ölçekte mali güce ve hareket kabiliyetine sahip olunmalıdır.
Pasif uygulamalar ise, zaten kontrol altında bulunan (TSK personeli, TSK'ya sempati duyan veya tarafsız olan grup ve kişiler) kitlenin bilgilendirilmek suretiyle, menfi planların etkisinin kırılmasıdır.
PH'nin başarılı olması için, istihbarat gereklidir. Hedefin hassasiyetlerinin ne olduğu ve ne şekilde istismar edilebileceği, karşı tarafın kontrolü ele geçirmemesi için nasıl bir çalışma yapacağı gibi geniş bir alanı kapsamaktadır.
PH'de, açık, yarı açık ya da kapalı (beyaz, gri, kara) yöntemler kullanılır. Kapalı ve yarı kapalı yöntemlerin kullanılmasında TSK'nın ve liderlerinin riske edilmemeleri gerekir. Bu nedenle kompartmantasyon usulü kullanılır. Faaliyetin deşifre olması durumunda, kurum ve kurum liderleri bundan zarar görmemelidir.
Medyanın dolaylı ve örtülü olarak kullanılması, etkiyi arttırır. Halen medyanın dolaylı olarak kullanımı, Genelkurmay Genel Sekreterliğince gerçekleştirilmektedir. Kullanılan yöntem kolayca deşifre ve afişe olabilecek niteliktedir.
İnternet, yarı kapalı ve kapalı psikolojik harekât yöntemlerinin çok amaçlı kullanılabildiği bir yerdir. Dolaylı ve örtülü olarak çalışacak sitelerin kurulmasına ihtiyaç bulunmaktadır. (Güvenilir kişilerce kurulur, çalıştırılır; riski düşüktür.)
PH'de hedef kitleyi yönlendirme gücüne sahip kişiler, kanaat önderleri (işadamı, köşe yazarı, akademisyen, emekli asker, sanatçı) elde tutulmalı, ihtiyaç halinde kullanmalıdır. Karşı tarafa hizmet eden kanaat önderlerinin elde edilmesi, daha büyük etki yaratmaktadır. Kanaat önderlerini elde tutmak için yeterli ölçekte mali güce sahip olunması gerekir. TSK'nın arka bahçesi olan dernek ve vakıfları kamuoyu oluşturmak için doğrudan kullanmak uygun değildir; dolaylı ve örtülü olarak istifade edilmelidir. Örneğin, OYAK'a ait şirketler, bir kanaat önderinin çok sayıda kitabını satın alarak, okullara, kütüphanelere hediye edebilir."
Kendi vatandaşını "iç düşman" olarak görüp, ona psikolojik harekât ve özel savaş uygulayan bir zihniyet, Kılıçdaroğlu'nun makbulüyse, diyecek bir şeyimiz yok.