Gazetelerde AK Parti'nin yaptırıp gizli tuttuğu bir anketin sonuçları yayınlandı.
Buna göre, Kürt açılımını başarısız bulan Türklerin oranı % 62, Kürtlerin % 49'du ve AK Partililerin % 50'si bu olaya olumsuz yaklaşıyordu. Anketi yaptığı belirtilen A&G'nin sahibi Adil Gür'ü aradım. Meğer anket, 2011'de yapılmış ve önceki açılım süreciyle ilgiliymiş. Buna sevindim...
Zira kamuoyunun sahip çıkmaması, başarıya ulaşılmasını zorlaştırır.
Adil Gür'ü karşımda bulmuşken, ondan başka bilgiler de almak istedim. "Şimdi bir anket düzenleseniz nasıl sonuç çıkar?" diye sordum. Adil Gür, "Soruda "Öcalan", "İmralı", "PKK" gibi kelimeler varsa, tepki oranı yükselir. Ama deneklere "Barış olsun mu?" diye sorarsanız "Evet"ler "Hayır"ları büyük ölçüde geçer" cevabını verdi.
Adil Gür'e göre vatandaş, ülkenin bölünmesinden endişe duyuyor. Bu korku bertaraf edilirse, destek artar. Ayrıca, bir süredir hem AK Parti, hem BDP, barış dili olmayan sivri bir üslûp kullanıyor. Erdoğan, dokunulmazlıkların kaldırılmasından, hatta idam cezasından söz ediyor. Bu halka da yansıyor. Kutuplaşma endişeleri körüklüyor.
- Sizce, İmralı süreci, AK Parti'ye oy mu kazandırır, yoksa oy mu kaybettirir?
- Milli birliğe ve bütünlüğe zarar vermeden silâhlar susarsa, oy artar. AK Parti, makul bir gerekçe göstermeden süreci yarım bırakırsa, Kürt seçmenin desteğini kaybeder; zayıflar. AK Parti üzerine düşeni yapar ama yine de süreç kilitlenirse, bunu seçmene anlatabileceği için oyu etkilenmez.
- Yeni anayasa vaadini gerçekleştiremezse ne olur?
- Kısa vadede 3 seçim var. Anayasayı yetiştirmek kolay değil. Ama Kürtlere anayasal teminat vermeden silâhlar susmaz.
Teminat verirseniz, milliyetçi hassasiyeti olanlar olumsuz etkilenebilir.
Anayasa yaparken sadece BDP ile anlaşırsa, AK Parti çöker. Çünkü kamuoyunda BDP=Öcalan diye bir algı var. Ama AK Parti, zaten referandum ile anayasayı değiştirecek çoğunluğa çok yakın. Açık bir ittifak yapılmadan pekâlâ noksanını tamamlayacak 3-4 milletvekili bulabilir. Referandumda, yeni bir anayasa % 50'nin çok üstünde destek bulur. Kürtler büyük oranda evet verirler. Ama gene de anayasa değişikliğinin TBMM'den geçmesi ihtimalini zor görüyorum.
Belki, 12 Eylül 2010 gibi mini bir paket olabilir.
Ama kesin bir şey söylenemez.
- Sizce 2014 Mart'ındaki mahalli seçimlerde ne olur? Çünkü hemen ardından cumhurbaşkanlığı seçimleri var.
- Mahalli seçimlerde esas olarak 2 parti, AK Parti ve CHP yarışacak. Bu yüzden, bu 2 parti de, o günkü oylarından 3-4 puan fazlasını alır. Büyükşehir Belediye Yasası'yla, küçük yerleşim yerlerinin kalkması, yarışan partilere yaradı. Çünkü, 2-3 bin seçmeni olan beldelerde, bazen, ülke çapında esamisi okunmayan bir partinin adayı kazanabiliyordu.
- Oran verebilir misiniz? Meselâ AK Parti % 50'nin üzerinde mi altında mı olur? CHP % 30'a ulaşabilir mi?
- CHP, 2014'te iyi adaylar çıkarırsa, o günkü oyunun 3-4 puan üzerinde olacağına göre, % 30'u geçebilir. AK Parti de aynı durumda. Tabii burada ekonomi belirleyici olacak, bir de Kürt sorununa getirilen çözüm.
Şu anda kararsız oylar % 25-30'u buldu. Bu yüzden kesin bir şey söylemek mümkün değil.