Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Şanlıurfa'dan

Geçtiğimiz hafta sonunu Şanlıurfa'da geçirdim. GAP Gazetecilerinin verdiği ödülü almak için gitmiştim. Sadece 2 gün kaldım ama, o iki güne neler sığdırmadım ki! Sıra gecesine iştirak ettim, Balıklı Gölü tekrar ziyaret edip, dileğim olsun diye balıklara yem attım... Tabii ki şıllık tatlısı yedim. 11 bin yıl önce ilk insanın yaşadığı söylenilen Göbekli Tepe'ye gittim. Şanlıurfa mağaralarının özelliklerini de öğrendim. Yamaçlarda görünen evlerin hepsinin arka kısmında meğer mağralar varmış ve serin olduğu için kiler olarak kullanılırmış. İbrahim Tatlıses de, işte böyle bir "mağra/ev"de doğmuş.
Son on yılda çağ atlamış Şanlıurfa. 5 yıldızlı otelleri görünce gözlerime inanamadım. Modern bir havaalanı, havaalanından şehre uzanan kaliteli asfaltla döşenmiş duble yollar; yol boyu yükselen modern apartmanlar. Ayrıca bölgedeki şehirleri birbirine bağlayan otoyollar. GAP sulaması tamamlanmış, köylüler bu konuda eğitilmişler; refah, verimi artan tarlalardan Urfa'ya yansıyor. Ama insanlar, üretmek yerine paralarını gayrimenkullere yatırıyorlarmış; bu yüzden, daire ve arazi fiyatları el yakıyor.
Bazen, bin kitaba bedel oluyor bir seyahat; çok öğretici. Meselâ sıra geceleri, günümüzde turistik bir eğlence haline geldi. Ama yerliler açısından farklı bir anlamı var. Sıra gecelerinde sohbet, dayanışma ve yardımlaşma ön plana çıkıyor. Günün meseleleri konuşuluyor; ayrıca toplumsal hayatta yaşanan sapmalara karşı sıra gecesine katılanlar üzerinde grup otoritesi de devreye girebiliyor. Sıra geceleri müzik ve yemekle süsleniyor; şiirler okunuyor. Günümüzde vur patlasın, çal oynasın tipi bir eğlence ortamı haline gelse de, Şanlıurfa'da geleneğin hâlâ özgün yapısını sürdürenlerle birlikte oldum ve her şeyin kitapta yazılanlardan farklı olduğunu gördüm.


Allah, ateşe, "Ey ateş, İbrahim'in üzerine serin ve selamet ol" emrini verince, rivayete göre ateş su, odunlar da balık oldu. Hz. İbrahim, salimen bir gül bahçesinin içine düştü.

Şıllık tatlısının yapılması çok kolay. Cevizi krep hamuruna sarıp, üzerine bol şerbet döküyorsunuz ve şamfıstığı serpiştiriyorsunuz. Şerbete biraz tereyağı ile üzüm pekmezi ilave etmeyi ihmal etmeyin.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA