Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

YÖK ve yabancı öğrenciler

Bu talebi de YÖK karşılayacak. Biliyorsunuz Türk üniversitelerine yabancı öğrenciler geliyor. Böylece, ülkemiz, bir kültür merkezi olma vasfını kazanıyor. Son olarak, YÖK, bu öğrencileri mağdur eden bir uygulamaya geçti.
Yabancı öğrenci Eren Özkardeniz'in şikâyetlerine kulak verelim: "Öğretim yılı başında Türklük belgelerimizi (mavi kart) kabul ettiler. 1ay sonra harç bedelleriyle ilgili yönetmelik değiştirildi ve bize 'okula borçlusunuz' denildi. TC vatandaşı olmayan talebeleri, neden para kaynağı gibi görüyorlar? Bizler okuyup hem bu ülkeye, hem kendi ülkemize yararlı olmak isteriz. Çoğumuz, ailelerin aylık maaşı 300 $'ı geçmeyen fakir ülkelerden (Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Afrika ülkeleri) geliyoruz. Ailelerimiz, bir umut, bizi, iyi okuyalım, hayırlı evlatlar olarak yetişelim diye, kardeş ülke bildikleri Türkiye'ye yolladı. Harçlar, Türk öğrencilerin ödediklerinin 4 ilâ 10 katına çıkarıldı. Yılda 3 bin ilâ 10 bin lira harç ödüyoruz. Oysa, özel değil devlet üniversitesine gidiyoruz. YÖK bizi mağdur ediyor. Bu yetmiyormuş gibi, şimdi de yaklaşık 1300 lira SGK'ya borçlu çıkarıldık. Geçen seneye kadar bizlere sağlık karnesi veren bu ülke, şimdi bizden sigorta yaptırmamızı istiyor. Özel sigorta şirketleri yıllık 300 lira ile sigorta yaparken, ayda yaklaşık 120 lira SGK'ya ödeme yapmamız isteniyor. Bu haksızlık değil mi? Kardeşliğe sığar mı?"
Yabancı öğrencilerin durumunu özetledim. Hem YÖK'ten, hem de Sosyal Sigortalar'dan cevap bekliyorum. Konuya sahip çıkan milletvekillerine ve gayretlerine, sütunumda yer vereceğim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA