Metropol Araştırma'da referandum sonuçlarına yönelik bilgiler de mevcut.
Şu anda referandum meselesi Anayasa Mahkemesi'ne emanet!
Farklı görüşler var: Anayasa Mahkemesi elbette sadece CHP'nin şikâyetçi olduğu maddeleri ele alacak. Bu durumda Başkan Haşim Kılıç'ın açıklamasını "ihsas-ı rey" olarak değerlendirmek mümkün değil. Kılıç "Paketin maddelerinin tümüyle reddedilmesinin mümkün olmadığını" belirtti. Çünkü inceleme, makul olarak, CHP'nin başvurusuyla sınırlı kalmalı.
Demek karar, Anayasa Mahkemesi ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısıyla ilgili olacak; bir de bağlantılı maddeler ele alınacak. Anayasa'nın 148'inci maddesi, Anayasa Mahkemesi'nin sadece şekil şartlarına uygunluk denetimi yapabileceğini öngörüyor. Bu da sıralanmış: teklif ve oylama çoğunluğu ile ivedilikle görüşme yasağına uyulup uyulmadığı araştırılacak. Ama Anayasa Mahkemesi, başörtüsüyle ilgili kararında, konuyu Anayasa'nın temel bir ilkesinde (Laiklik) değişiklik yapılıyor görüşüyle inceleyip iptal etmişti. Bu defa, hukuk devleti ilkesi çiğneniyor gerekçesine atıf yaparsa çok tartışılacak bir başka karara daha imza atmış olacaktır. Çünkü HSYK ile ilgili değişiklikler, bugünkü mevcut durumdan daha iyidir. Anayasa Mahkemesi yapısı ise, aşağı yukarı aynen muhafaza edilmiştir. Başka ülkelerde, Anayasa Mahkemesi'nin bazı üyelerini, Meclis Başkanı ya da Senato Başkanı'nın (Fransa), hatta Hükûmet'in bile (Romanya ve İspanya) seçtiği görülmektedir.
Araştırmanın referandum sonuçlarına gelelim: Referanduma, %44 evet; %37 hayır ve %18 fikrim yok.
Netice ortada. Buna mukabil, Anayasa Mahkemesi, "Hukuk devleti ilkesine aykırı değildir" deyip yetkisizlik sebebiyle başvuruyu reddederse, CHP'nin önemli bir argümanı çökecek. Çünkü CHP, "Bu değişiklikle hukuk devleti rafa kaldırılıyor" iddiasında. Onaylamamak ya da eksik bulmak başka "Hukuk devleti elden gidiyor" havasını basmak başka.
Sabredip gelişmeleri görelim.