Metropoll Araştırma'nın sahibi Özer Sencar ile konuştum. Önemli mesajları var: "Yaptığımız araştırmaya göre, AK Parti'nin tabanında % 17-18'lik bir bölüm, anayasa değişikliğini desteklemiyor. Demek bu partinin kurmayları, 'Son seçimlerde bize oy vermiş olmasına rağmen, neden şu anda karşı duruyorlar?' sorusunu sorarak işe başlamalı. 'Hayır' diyenlerin demografik özellikleri ve 'hayır'ın sebepleri araştırılmalı. AK Parti'ye oy veren insanların 'hayır'ını 'evet'e dönüştürmek, CHP'lileri ikna etmekten çok daha kolay."
Özer Sencar, bir başka araştırmasına da dikkat çekiyor: "MHP'nin tabanının % 30'u, referandumda anayasaya evet demeyi düşünüyor. AK Parti bu kitleyi de, göz önüne almalı. Politikalarını ona göre yönlendirmeli. AKP'nin mesajları, MHP tabanının anayasaya evet ya da hayır demesinde belirleyici olacaktır."
Hassas bir denge üzerinde gidiliyor. Referandumun neticesi bıçak sırtında. Nisan başında, Metropoll araştırmanın verilerine göre, % 50.6 evet, % 39 hayır mevcuttu. Geri kalan kararsızdı. Tartışma hızlandıkça, özellikle "evet" diyeceklerden "kararsızlara" doğru bir akış var. Bu gelişmede, CHP'nin uzlaşmacı bir tavırla inandırıcılığını arttırmasının rolü olabilir mi? Bence olabilir.
İş bu noktaya geldikten sonra, AK Parti, paketin bölünmesini kabul etse, bir kısmını referandumsuz parlamentodan geçirse, geri kalanı için halkoyuna başvursa ve derdini de iyi anlatsa, evetler, hayırları geçebilir.