CHP'nin, anayasa değişikliğini, referandum öncesi, Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğini sanıyorduk. Deniz Baykal, partisinin Kırşehir İl Kongresi'nde farklı bir görüşü seslendirdi ve "Referandum tarihi bir fırsat. Bu iktidar kalsın mı, gitsin mi, artık yeter mi, yoksa çileye devam mı diyeceğiz" diye konuştu.
Anlaşılıyor ki, CHP, taktik değiştirdi. Anayasa Mahkemesi'ne gitmek yerine, referandumu iktidara "evet" ya da "hayır"a dönüştürecek. Zira, paketi Anayasa Mahkemesi'ne götürüp, yürürlüğü durdurma kararı aldığı takdirde, AK Parti'nin, bu yeni "mağduriyetini", erken genel seçimle oya tahvil etme ihtimali var. Deniz Baykal, "CHP halktan kaçtı, halka güvenmiyor" iddialarına muhatap kalabilir. Bu yüzden, referandumu desteklemesi, bence doğru bir tercih.
Milliyet'te, A&G araştırmanın sahibi Adil Gür, referandumda % 50 evet çıkabilir düşüncesinde. Buna mukabil, 50'nin altında kalıp, anayasa değişikliği reddedilse dahi, % 40 ilâ % 50 arasında bir destek oyu çıkarsa, bunun gene, AK Parti açısından başarı olarak algılanabileceğini kaydediyor. Özellikle CHP, oylamayı "AK Parti'ye evet mi, hayır mı?" sorusuna tahvil ederse. Anayasa değişikliği reddedildiği takdirde, referandumun hemen arkasından bir genel seçim gelebilir. Özellikle, 40'ın üzerinde bir oranla reddedilirse, anayasa değişikliğini isteyenlerin oylarını, süratle yapılacak bir genel seçimde, AK Parti'ye kanalize etmek kolaylaşacaktır.