Anayasa paketinde yargı ile ilgili düzenlemeler var. Hem Anayasa Mahkemesi'nin, hem de Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısı değiştirilmek isteniyor. Bir zamanlar, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesi "Çankaya'yı ele geçirmek" olarak yorumlanıyordu. Şimdi yapılmak istenen değişiklikler de benzer bir değerlendirmeyle "Yargıyı ele geçirmek" şeklinde takdim ediliyor.
Evet... İmtiyazlı yapı kırılıyor; yargı kısmen, demokratik çoğunlukla irtibatlandırılıyor. Sözgelimi, HSYK'nın üye sayısı arttırılacak. Bugüne kadar sadece Yargıtay ve Danıştay üyeleri arasından ve sadece bu iki kurumun gösterdiği adaylar içinden HSYK'ya üye seçimini cumhurbaşkanı yapıyordu. Değişiklik gerçekleşirse, üyelerin bir bölümünü, 12 bin hâkim ve savcı, yalnız Yargıtay ve Danıştay üyeleri arasından değil, birinci sınıfa ayrılmış bütün hâkim ve savcılar arasından seçecek. Bir kısım üyeyi Parlamento seçecek. Danıştay, Yargıtay ve Cumhurbaşkanı'na ayrılan kontenjanlar da var. Kısacası hem "seçenler" çeşitleniyor, hem de "seçilen üyeler" daha geniş bir tabanı temsil ediyor. Bu düzenlemenin içinde, Teftiş Heyeti'nin, Adalet Bakanlığı'ndan alınıp HSYK'ya bağlanması da var. Ayrıca HSYK'nın ayrı bir sekretaryası, müstakil bir binası olacak.
Maalesef, önemli bir yargı reformu, -"iktidarın yargıyı ele geçirmesi" olarak sunulunca,- "sivil dikta" söylentileri besleniyor. Halbuki bugüne kadar, Yüksek Yargı, dar ve imtiyazlı yapısı ile zaman zaman sivil iktidarı sınırlayan bir nevi vesayet organı gibi kullanılmış. (28 Şubat sürecinde Yüksek Yargı'ya verilen brifingleri hatırlatırım) HSYK ve Çankaya vasıtasıyla, bu yapı yıllarca muhafaza edilegelmiş. AK Parti'yi "laiklik düşmanı" ilan eden, başörtüsüne geçit vermeyen Anayasa Mahkemesi bunun en çarpıcı örneği. Son olarak, YÖK'ün katsayı düzenlemesini durduran Danıştay bir başka örnek. Yargıtay Başsavcısı'nın sürekli parti kapatma gerekçeleri biriktirir bir halde bulunması da bu pakete girer.
Yapılmak istenen değişiklikler, Yargı'nın kontrol altına alınması değil, sadece imtiyazlı yapının kırılmasıdır.