Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ni, yani yasamanın yürütmeden ayrılmasını, bu kadar 'moda' olmadan çok önce desteklediğim ve savunduğum bir sır değil. Ana muhalefet de başından beri bu değişikliğe sonuna kadar karşı ve haklarıdır.
Lâkin dürüstlük, bir parça dürüstlük bu halkın hakkı değil mi?
CHP'nin, referandum karşıtı argümanlarının başında Meclis'in 'silindiği', etkisizleştirildiği ve hatta yok sayıldığı geliyor mesela.
Gerçekten öyle mi, anayasa değişikliği maddelerine bağlı kalarak bakalım.
Öncelikle değişiklikte, Meclis'in yasa yapma, değiştirme ve kaldırma hakkı olduğu gibi kalıyor.
Para basılmasına, savaş ilanına, uluslararası anlaşmaların onaylanmasına karar verecek merci de yine Meclis.
Ayrıca yine Meclis'in, üstelik daha az sayıda vekille, -şimdiki sistemde 367, yeni sistemde 360 vekilin bulunması yetiyor-Cumhurbaşkanı'na soruşturma açılmasını sağlama hakkı var. Cumhurbaşkanı'na yargı yolu kapanmıyor yani ve yolu açan kurum da Meclis olarak sabitleniyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı'nın her işlemine yargı yolu açıldığı gibi, işlediği her fiile Yüce Divan yolu açık. Soruşturma açıldığı anda ise, seçim kararı alma yetkisi iptal oluyor ve Yüce Divan'da mahkûm olursa Cumhurbaşkanlığı düşüyor.
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerinin dördünü Cumhurbaşkanı belirliyorsa, yedisini de Meclis belirliyor.
Meclis'teki vekil ve dolayısıyla temsiliyet sayısı 550'den 600'e çıkarılıyor.
Seçilme yaşı 25'ten 18'e indirilerek kuşak çeşitliliği sağlanıyor.
Meclis araştırmasından genel görüşmeye, meclis soruşturmasından soru önergeleriyle denetlemeye dek Meclis'in mevcut yetkileri de muhafaza ediliyor.
Cumhurbaşkanı'nın da Meclis'in de erken seçim kararı alma hakkı oluyor.
Cumhurbaşkanı'nın Meclis'i feshetme yetkisi var ama ana muhalefetin gözünüzden kaçırdığı gerçek şu: Cumhurbaşkanı Meclis'i feshederse, kendini de feshetmiş oluyor ve iki seçimin bir arada yapılması gerekiyor.
Cumhurbaşkanı'nın sadece 6 aylık OHAL ilan etme hakkı oluyor, gerisine Meclis onayı gerekiyor.
Anlayacağınız bu noktada, şimdikine göre Cumhurbaşkanı'nın yetkileri törpüleniyor. Bütçeyi Cumhurbaşkanı hazırlıyor ama Meclis onayından geçmeden yürürlüğe giremiyor.
Şimdi bana söyler misiniz; anayasa değişikliğindeki hangi madde Meclis'i etkisizleştiriyor? Meclis'in şimdikine göre olup da hangi yetkisi elinden alınıyor?
Hiç.
Olan şu: Parlamenter sistemde sandıktan çıkan irade, anında hükümet kuramıyordu. Önce koalisyon mu, tek parti hükümeti mi olacak, sonra Meclis'ten güvenoyu alabilecek mi, bakanlar gensorularla yerinden edilecek mi, vs. gibi siyasî istikrarsızlığı besleyen sorular gündemdeydi.
Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nde ise, sandığa gidip oy veriyorsunuz ve sonucunda hem yasa koyucular (Meclis) hem de uygulayıcılar (Hükümet), başka prosedüre tabi olmadan ülkeyi yönetiyor. Yani yasama ile yürütmenin kesin çizgilerle ayrılması sağlanıyor.
Yürütmenin Meclis'in içinden çıkmaması, Meclis'i güçsüzleştirmez.
Bilakis, kuvvetlerin net biçimde ayrılması, seçilmişler ile Bakanlar Kurulu arasında olması gereken mesafeyi sağlar ve seçilmişlerin denetimini kuvvetlendirir.
Ayrıca hem vekil hem bakan olanların çifte yetkilerinin yol açtığı karışıklıklar göz önünde bulundurulursa, bunu Meclis'in konumunu güçlendirecek bir durum olarak okumak mümkün.
Cumhurbaşkanı kararname ile yönetmelikte değişiklik yapabiliyormuş, bu otoritermiş. Neden?
Seçilmiş Başbakan'ın elde ettiği yetkinin aynısı, seçilmiş Cumhurbaşkanı'na devredilmiş oluyor. Üstelik Meclis'in koyduğu kanuna aykırı yönetmelik değişikliği yapılamayacağı ibaresiyle, yine Meclis iradesi yukarıda konumlanmış oluyor.
Maalesef ana muhalefet, doğru argümanlarla teklife karşı çıkmak yerine, gözlerimizin içine baka baka yalan söylemeye devam ediyor.