Fetullahçı Terör Örgütü'nün, ABD'de 150'den fazla okulu ve yaklaşık 10.000 aktif üyesi olduğu düşünülüyor. Elebaşının da burada yaşadığını hesaba katınca, ABD için FETÖ'nün "anavatanı" desek yanlış olmaz.
Bu yüzden Sabah yazarları olarak, başkent Washington'da, Kongre sınırları içinde, diplomatlardan basın mensuplarına kadar muhtelif kesimlerden dinleyicilere FETÖ'yü anlatmamız önemli bir girişimdi. Nitekim FETÖ'nün Türkiye Cumhuriyeti'ne nasıl sızdığını "merkeze" bildiren mesajlarını wikileaks sızıntısından hatırlayacağınız eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey de bu sebeple toplantımıza iştirak etmişti.
FETÖ'cüler bir umut toplantının iptalini sağlamak için güvenlik güçlerine "güvenlik sıkıntısı olabilir" diye "ihbar"da bulunsalar da toplantımız hem sorunsuz hem de gayet verimli geçti. Nitekim korkak FETÖ elemanlarından hiçbiri de burnunun ucunu gösteremedi.
Toplantı sonrası iki nokta dikkatimi çekti. Şayet suçlayıcı ton dışındaki bir dille, tarihi arka plan ve veri destekli argümanlarla Türkiye'nin FETÖ'yü neden ve nasıl bir millî güvenlik tehdidi olarak gördüğü anlatılırsa sandığınızdan da daha anlamaya açık bir kitleyi karşınızda bulabiliyorsunuz.
İkincisi, her ne kadar FETÖ ile mücadelede devlet de sivil toplum da önemli işler başarmış olsa da, hâlâ kendimizi yurtdışına anlatmakta eksiğiz. O kadar ki FETÖ'ye ilişkin doğru dürüst İngilizce kaynak bulmakta ve önermekte dahi zorlanıyoruz.
Bu iki noktaya dikkat edilerek, yabancı gazete merkezleri ve think tank kurumlarına ziyaretlerle zenginleştirilmiş etkinliklerin devamı FETÖ ile mücadelenin önemli bir ayağını teşkil edecektir.
***
ABD'deki Türkiye sevdalıları