Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kadın hakları noktasındaki mücadelesi, ısrarla görmezden geliniyor. "Kadını eve kapatmak istiyor" ile "Üç çocuk diyor" sığlığı dışına çıkamayan yorumlar bu körleşmenin ürünü. Çünkü Cumhurbaşkanı'nın ya bazı açıklamaları bağlamından kopartılıp abartılarak yer buluyor ya da kendisinin ön ayak olduğu alanlarda halihazırda erişilen başarılara tek cümle dahi değinilmiyor.
Türkiye'nin dönem başkanlığını yaptığı G20 toplantısı kapsamında, yine Türkiye'nin himayesinde başlatılan Kadın20 (W20) projesi bunların başında geliyor.
Gelişmiş ülkeleri bir araya getiren G20 toplantısı çerçevesinde, bu ülkelerdeki aktif kadın örgütlerini aynı şemsiye altında buluşturan ve birlikte kadınların iş yaşamındaki rolleri başta olmak üzere sorunlarına eğilen bu girişim çok kıymetli.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın W20'nin açılış toplantısında yaptığı konuşma da kadının toplumdaki yerine dair kendisinin tespitlerini içermesi ve ufkunu göstermesi bakımından oldukça önemliydi.
"Kadını dışlayan, kadınla erkek arasında adaleti gözetmeyen her anlayış, insanlığın yarısına sırtını dönmüş demektir" diyen Cumhurbaşkanı'nın konuşmasının sadece bir kısmını paylaşmak istiyorum.
"Kadının çalışma hayatında hak ettiği yeri alamadığı, işgücüne aktif biçimde katılamadığı, üretimde ve yönetimde söz sahibi olamadığı ekonomilerde sürdürülebilir ve kapsamlı büyüme hedefine ulaşılamayacağı açıktır. Bugün G-20 ülkelerinde kadının işgücüne katılımı yüzde 58 iken, erkeklerin katılımı yüzde 86 seviyesindedir. Görüldüğü gibi arada önemli bir fark bulunuyor.
Kadınların işgücüne katılması, ihtiyacımız olan büyümeyi elde etmede en önemli imkânımızdır.
Dünya genelinde 2025'e kadar kadın ve erkeklerin işgücüne katılımları arasındaki farkı yüzde 25 azaltma hedefini benimsedik. G-20 Dönem Başkanı olarak, Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'nde yer alan hedeflerin hayata geçirilmesine yönelik çeşitli çalışmalara öncülük ettik.
Kadın-20'nin kurulması ve bugün gerçekleştirmekte olduğumuz zirve, bu gayretlerimizin bir örneğini teşkil ediyor. Mesela Türkiye'de kadının işgücüne katılım oranı 2004'te yüzde 23.3 iken, bu oran bugün yüzde 32.3 seviyesine yükseldi.
Bugün artık üniversiteden yeni mezun olan kız ve erkek evlatlarımızın işgücüne katılım oranları hemen hemen aynı seviyededir. 2004'te yüzde 4.9 olan kadın girişimci oranı, 2015 Haziran ayı itibariyle yüzde 8 seviyesine ulaştı. Meclisimizde kadınlar 2002'de 24 milletvekili ile temsil edilirken, bu sayı bugün, 4 katın üzerinde bir artışla, 98'e ulaştı.
Elbette bu rakamları hiçbir zaman yeterli görmedik ve görmeyeceğiz.
Kadınların her alanda daha ileri düzeyde temsilini sağlamaya yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz."
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kadın haklarına verdiği önem, sadece 'muhafazakâr' mahallenin değil, Türkiye'deki ana akım perspektifin de fersah fersah üzerinde...