Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

11 ayı Ramazan gibi yaşayın

Ayların en güzeli ve en şereflisi Ramazan'a veda ediyoruz bugün. Ramazan'da kazandığımız güzel alışkanlıkları terk etmeden on bir ayı da ahirette lehimize şahitlik edecek şekilde geçirelim; besmele ile, himmet ile, rahmet ile, zikir ile, edeb ile, şuur ve ihlas ile...

Ramazan ayında son derece güzel alışkanlıklar kazandık. Teravih namazı kıldık. Oruç tuttuk. Daha sakin, daha sabırlı olduk. Daha merhametli daha cömert olduk. Dövene elsiz, kindara karşı gönül koymaz olduk. Zira beşeri zafiyetlerden arındıkça kişi daha da melekleşir. Zekatımızı verirken, helal kazancımızdan bir kısmını ölüm öncesi ahiretimize göndermiş olduk. Elimizde kalan dünyaya, sadaka olarak dağıttığımız ahirete gidiyor ya...
Hz. Peygamber (sav) kestiği bir kurbanın bütün etini dağıtıp evine sadece bir but bıraktı. Hz. Aişe bunu "Hepsini dağıttın, sadece bir but kaldı" diye haber verdiğinde Efendimiz (sav) şöyle cevaplamıştı: "Hayır Aişe! Kurbanın tümünü bıraktık, bir but hariç." Yani dağıttığımız bize ahirette dönecek. Kendimize bıraktığımız but parçası ahirette bize yaramayacak.
Ramazan'da edindiğimiz Kur'an okumalarını devam ettirmeliyiz. Zira hayatın tümüne müdahale ediyor yüce kitap. Günde en azından birer sahife okuyup meal ve tefsirini araştırmalıyız.
Ramazan'da; dedikodu, haset, kıskançlık, düşmanlık, kin, nefret, boş söz, yalan peşinde koşmak gibi kalbî hastalıkları azalttık. Veya azalttığımızı zannettik. Varsın öyle olsun. Hüsn-ü zan iyidir. Ramazan sonrası da lütfen elinize, ağzınıza, kalbinize dikkat edin. Sitemkâr dil olmayın, sakinleştiren dil olun. Küfreden dudak olmayın, rahmete kapanan dudak olun. Dudaklarınızı gayz ve nefrete alıştırmayın, zikre alıştırın.
Size kötülük yapan, haset eden, iftira atan zalimleri yüce Rabb'e havale edin. Affedemiyorsanız en azından Allah'a havale edin. O seriu'l hisab - hesapları tez gören-dır. Merak etmeyin. Engin olun. Düzgün olun. Dürüst olun. Kötü cezasını elbette bulur. Ebedi yaşayan hangi kötü gördünüz?

ON BİR AY FIRSATI
Ramazan'a 'On bir ayın sultanı' demişler. Buradan on bir ayın ibadet zevkinden mahrum bırakılması sonucu çıkmamalı. Her saniye aleyhinize veya lehinize şahitlik edebilir. Zamanı şahit tutun. Anı değerlendirin. Çünkü geçen her saniye sizin için kayıp olabilir. 'Zamanını ne ile değerlendirdin?' sorusu sorulmadan sırat köprüsünden geçilmeyecek. Bu bilince varmak için de hayattaki her geçişi sırat gibi görmek lazım. Besmele ile, himmet ile, rahmet ile, zikir ile, edeb ile, şuur ve ihlas ile geçmek lazım. Aslında on bir ayı ramazanı kıskandıracak kadar dolu dolu yaşamalıyız. On bir ay bir rehavet dönemi olmamalı.

TÖVBEYİ GÜNLÜK YAPIN

Biz günahlardan tövbe edilir diye biliyoruz. Aslında haklı değiliz. En güzel tövbe günahsızlık ve rahatlık anında yapılandır. Bu tür tövbeler şükrün ve hamdin dile dokunmasıdır. Günahkâr zaten tövbe der. Günahsızken kulluğun hakkını verememenin tövbesi daha tatlı değil mi?
Peygamberlerin tövbesi işte öyleydi: Ya Rabbi! Bizim gayretimiz kafi gelmeyebilir. Himmetin, lütfunla bizi hayra çevir ve şerre karşı emanımız ol. Âmin.

BÜYÜKLERİN DUALARI


Peygamberimizin (sav) Hz. Ebubekir'e öğrettiği duâ

Allah'ım, peygamberin Muhammed, dostun İbrahim, sırdaşın Musa, kelime ve ruhundan olan İsa hürmetine, Musa'ya inen Tevrat, İsa'ya inen İncil, Davut'a inen Zebur, Muhammed (sav)'e inen Kur'an hürmetine, bütün peygamberlerine indirdiğin vahiy hürmetine…Mahlûkatın üzerindeki kaza ve takdirin, senden isteyenlere verdiklerin; fakir ettiğin zenginler, zengin ettiğin fakirler, hidayete ulaştırdığın kimseler hürmetine, Kur'an-ı Kerim'de olan Samed, Ehad ve Tahir isimlerin hürmetine, gündüzleri aydınlatıp geceleri karartan ismin hürmetine, azamet ve kibriyan ve Zatı'nın nuru hürmetine, senin kuvvet ve kudretinle Kur'an-ı Kerim'i okuyup anlamamı ve bütün hareketlerimi ona uydurmamı senden dilerim. Güç ve kuvvet ancak sendendir. Ey merhametlilerin en merhametlisi!

BİR AYET


Göklerin ve yerin gaybını bilmek Allah'a mahsustur. Bütün işler ona döndürülür. Öyle ise ona kulluk et ve ona tevekkül et. Rabbin yaptıklarınızdan habersiz değildir. (Hûd, 11/123)

BİR HADİS


Allahım! Yaratılışımı güzelleştirdiğin gibi ahlakımı da güzelleştir. (İbn Hanbel,el- Müsned, I, 403)

BİR SEVAP


Şevval ayında altı gün oruç tutmak…
"Kim Ramazan orucunu tutar arkasından şevval ayında altı gün oruç tutarsa bütün seneyi oruçlu geçirmiş sayılır."

SORU - CEVAP

1 Sperm bankacılığı sakıncalı mı?
Aralarında evlilik bağı olan (yani karı-koca) eşler arasında tüp bebek için döllendirme caizdir. Ancak nikah bağı olmayan herhangi bir kişiden sperm transferi caiz değildir. Bu nedenle de bazı ülkelerde görülen 'sperm bankacılığı' dinen meşru değildir.

2
Peygamberimizin uyumadan önce vücudunu okuyup sıvazladığını duydum. Acaba ne okurdu?
Peygamberimiz uyumadan önce Kuran-ı Kerim'den birçok sure okurdu. Ama sizin kastettiğiniz olay şudur: O, uyumadan evvel ihlas, felak ve nas surelerini okur, ellerine üfler ve vücudunu sıvazlardı.

3
Zina eden dinden çıkar mı?
Bir hadiste, "Bir Müslüman imanı yerindeyken, yani imanlı olduğu halde zina etmez" tarzında bir ifade yer alır. Bundan ötürü bazı alimler, "kişi zina ederken imanı kendisini terk eder" derler. Çünkü bu kutsi duygu ile zina bir arada bulunamaz. Bazı alimler ise bu hadisi, "gerçek bir imanla iman etmiş olsaydı, zina edemezdi" tarzında değerlendirmişlerdir. Neticede; zinayı meşru saymadıkça, zina eden dinden çıkmaz. Ama büyük günah işlemiş olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA