Eşimizin üzerimizdeki hakkı dışarıdaki insanlardan daha fazladır. Eşiniz için süslenin. Güzel görünün. Eşinizin sırlarını yaymayın, onunla iyi geçinin
Peygamberimiz (sav) erkekleri eşleri konusunda şöyle uyarıyor: "Sizler onları Allah'ın sözü üzerine alıp kendinize helal kıldınız." Bunun anlamı şudur: Nikah kıyarken siz zor bir mukaveleye imza attınız. Hanımınızla evlilik imzası attığınızda, nikah kıyıldığında diğer yandan da Yüce Allah'a bir söz verdiniz. Ben bu hanıma bütün haklarını birebir vereceğim dediniz. Peki neydi bu haklar?: Eşinize söz verdiğiniz mehri vermeniz lazım. Ya evlilik esnasında veya sonra. (Nisa, 4) Mehir, evlenen kadının gelecek güvencesi olarak eşinden istediği altın, daire, arsa olabilir. Eşinizin her türlü ihtiyacını ve geçimini sağlamalısınız.
Elbette ki gücünüzün yettiği kadarınca. (Bakara, 233) Bu hususta hanımlar da eşlerine karşı anlayışlı olmalı, kocasını gücü yetmediği yükümlülüklere zorlamamalıdır. Eşinize saygı göstermelisiniz. Peygamberimiz (sav) veda hutbesinde: "Kadınlar konusunda Allah'tan korkun, çünkü sizler onları Allah'ın emaneti olarak aldınız" buyurmuştur. Eşinizle iyi geçinmeye gayret etmelisiniz. Kur'an-ı Kerim, "Onlarla iyi geçinin" (Nisa, 19) buyurur.
İYİ YÖNLERİNİ GÖRÜN
Eşinizin, sinirlilik, tembellik gibi varsa kötü huylarını görmezlikten gelin. Zira eşinizin hoşlanmadığınız bir tarafı varsa, elbette hoşlanacağınız yönleri de vardır. Çocuklarınıza bağlılığı, eve sadakati gibi... Siz bunları da görün. Bazı hatalarına göz yumun. Bazen size sinirlenip bir söz söylemişse, hemen acı bir cevap vermeye yönelmeyin. Ev işlerinde ona yardım edin.
Hz. Peygamber (sav), eşlerine ev işlerinde destek olurdu. İçeceği suyunu kendisi alır, ayakkabısını kendi yamardı. Eşiniz için süslenin.
Güzel görünün. Bizler çoğu kez dışarısı için süslenir, kokulanır, en temiz elbiseyi giyeriz ama evde çok perişan bir halde otururuz.
Eşimizin üzerimizdeki hakkı dışarıdaki insanlardan elbette çok daha fazladır. Eşinizin sırlarını yaymayın. İleride boşansanız bile onların gizli hallerini çevreyle paylaşmanız en büyük günahlardan biridir. Erdemli kişiliğe aykırıdır.
Hz. Peygamber (sav) bu hususta şöyle buyuruyor: "Mahşerde en kötü insan eşiyle yakınlaşıp sonra da onun hallerini sağda-solda konuşan kişidir." Eşinizi ibadete teşvik ediniz. Ama siz güzel örnek olunuz. Eşinizin onurunu, iffetini, saygınlığını koruyun. Gelin-kaynana anlaşmazlığında annenizi de, eşiniz de ezmeyin.
Akıllıca bir yol izleyin. Ama annenizin çok önemli olduğunu da unutmayın. Evlilik için yola çıktığınızda bunlara dikkat etseniz bu bile sağlıklı bir yuva için yeterli olur.
***
Merhamet cennet ehlinin özelliğidir
Alemlere rahmet olarak gönderilen sevgili Peygamberimiz (sav), şefkati ve bütün mahlukata merhametli davranmayı tavsiye buyurmuşlardır: "Merhamet edenlere Rahman olan Allah-u Teala da merhamet buyurur. Yeryüzündekilere şefkat ve merhamet ediniz ki, gökyüzündekiler de size merhamet etsin." (Tirmizi, Birr) Numan bin Beşir'den (ra) rivayet edilen bir hadiste de şöyle buyrulmaktadır: "Müminler birbirlerini sevmekte, birbirlerine acımakta ve birbirlerini korumakta bir vücuda benzerler. Vücudun bir uzvu hasta olduğunda, diğer uzuvlar da bu sebeple uykusuzluğa ve hastalığa tutulurlar." (Müslim) Allah Resulü (sav): "İki zayıf kimsenin, yani yetimle kadının hakkını zayi etmekten herkesi şiddetle sakındırıyorum" (İbn Mace, Edeb) buyurarak, hanımlara ve yetimlere merhametini göstermiştir. Bir keresinde torunu Hz. Hasan'ı öperken, "Benim on tane evladım var, bunlardan hiç birini öpmedim" diyen kişiye: "Şefkat ve merhamet göstermeyen kimseye, Allah da kendi rahmetini ihsan etmez" (Buhari) buyurdular. "Hizmetçimizin kusurlarını ne kadar affedelim?" diye kendisine sorulduğunda: "Onu her gün yetmiş defa affediniz" (Ebu Davud, Tirmizi) buyurarak, köle ve hizmetçilere karşı yumuşaklıkla muameleyi tavsiye etmişlerdir. Onun (sav), hayvanlara şefkati de son derece fazla idi. Bir gün, yuvasından yavrularını alarak, anne kuşu tedirgin eden kimselere: "Kim bu zavallının yavrusunu alarak ona eziyet etti, çabuk yavrusunu geri verin" (Ebu Davud, Edeb) buyurmuş ve "Konuşamayan hayvanlar hakkında Allah' tan korkun" (Ebu Davud, Cihad) diyerek, hayvanlara karşı merhametli olmayı emretmişlerdir. Peygamberimizin (sav) hayatında buna benzer daha nice şefkat örneği vardır. O daima, yumuşak huylu ve tüm yaratılmışlara merhamet etmenin cennet ehlinin özelliği olduğunu şöyle vurgulamıştır: "Size kimin cehennemden, cehennemin de kimden uzak olduğunu haber vereyim mi? O kimseler nazik, müşfik, merhametli, cana yakın ve yumuşak olanlardır." (Ahmed,1, 415)
***
Elmalı Hamdi Yazır'ın yakarışı:
İlahi, hamdini sözüme sertaç ettim, zikrini kalbime miraç ettim. Kitabını kendime kılavuz edindim. Şaşırtma beni, doğruyu söylet, neşeni duyur, hakikati öğret. Sen duyurmazsan, ben duyamam. Sen söyletmezsen, ben söyleyemem. Sen sevdirmezsen, ben sevdiremem. Sevdir bize hep sevdiklerini, yerdir bize hep yerdiklerini, yar et bize erdirdiklerini. Salat ve selamlar, tahiyyat ve ikramlar, her türlü saygılar, asfiyanın başı, son Peygamber'e (sav), O'nun mübarek nesline, dostlarına, O'na tabi olanlara olsun Ya Rab!
***
SORU-CEVAP
1-Şeytanın babası ve annesi var mı?
Şeytan-iblis, Allah tarafından ateşten yaratıldı. Anası ve babası yoktur. Cinlerin de ilk atasıdır. İblisin adı "Azazil"dir. Allah tarafından kovulmadan önce göklerde ve yerde Allah'a secde etmediği bir yer kalmamıştır denir. Kehf 50. ayette soyunun olduğu ifade edilir.
2- Büyük mezar yaptırmak günah mıdır?
Mezar üzerine görkemli yapıtlar yapmak hoş karşılanmaz. Peygamberimiz (sav) Medine'de ilk vefat eden sahabe Osman Bin Muaz'ın (ra) mezarının baş tarafına işaret olsun diye bir taş koymuştur sadece.
3- Cinler niçin yaratıldılar? Gaybı bilirler mi?
Kuran-ı Kerim, insanların ve cinlerin Yüce Allah'a kulluk için yaratıldıklarını açıklar. Onlar, insanlara göre bazı üstün güçlere sahip olsalar bile gaybı ve geleceği bilemezler. (En'am,6.100.116; Hicr, 15/27; Sebe, 34/14; Rahman, 55/15)