Aralık ayı sonunda Çin'de başlayan yeni tip koronavirüs salgını Mart ayına gelindiğinde neredeyse tüm dünyaya yayılmıştı. Birçok ülkede ilk vakalar resmi olarak Şubat ve Mart aylarında ortaya çıktı. Ancak uzmanlara göre resmi verilerin öncesinde de Covid-19'un varlığı mümkün.
Ülkemizde ilk Covid-19 vakası 11 Mart'ta bildirildi. Bu tarihten önce grip ya da soğuk algınlığı benzeri şikayetleri olanlar koronavirüsten şüphelenmiyordu. Son zamanlarda ise koronavirüsün birçok ülkede açıklanan tarihlerden çok daha önce yayıldığı söylentileri, bu kış hastalık yaşayanları meraka sürükledi: "Acaba yaşadığım hastalık Covid-19 muydu?" Böyle bir durum gerçekten söz konusu olabilir mi? Bulaşıcı hastalık uzmanlarının açıklamalarına bakıldığında pekâlâ mümkün. Zira uzmanlar, virüsün karantina tedbirleri uygulanmaya, seyahat kısıtlamaları getirilmeye başlanmadan önce yayılmakta olduğunu düşünüyor.
Koronavirüs ilk ortaya çıktığında grip benzeri bir virüs olduğu yönünde açıklamalar yapılmış ve tehlikenin büyüklüğü öngörülememişti. Bir kişi bu ilk dönemlerde Covid-19'a yakalandıysa bile belirtiler soğuk algınlığı ve griple benzerlik gösterdiği için kolaylıkla gözden kaçırılabilir bir durumdu. Ancak maalesef bu kış geçirdiğiniz hastalığın Covid-19 olup olmadığını ya da semptomsuz olarak virüsü atlattığınızı anlamanın kesin bir yolu yok. Bu noktada uzmanlar bazı işaretlerin ipucu olabileceğini düşünüyor.
İKİ GRİP VAKASINDAN BİRİ COVID-19
Teksas Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, kış aylarında grip benzeri belirtiler gösteren kişilerden alınan boğaz bezi örnekleri analiz edildi. Bu araştırma için örnekler koronavirüsün ilk ortaya çıktığı yer Wuhan ve Washington'da toplandı. Yapılan araştırmada, her iki grip vakasından birinin Covid-19 olduğu keşfedildi. Bu sonuçlara dayanarak uzmanlar, koronavirüsün 2019 Aralık sonu 2020 Ocak başı civarında ABD'ye geldiğine inanıyor.
Özellikle kalabalık şehirlerde yaşayan ve kış aylarında hastalananlar, uzmanların bu teorisine göre bilmeden Covid-19 enfeksiyonu geçirmiş olabilir. Semptomlara bakılarak soğuk algınlığı ve hafif şiddette Covid-19 enfeksiyonunu ayırt etmek pek mümkün değil. Ancak yeni koronavirüsü daha yakından tanımaya başlayınca gördük ki, Covid-19 nefes darlığı, şiddetli baş ağrıları veya gastrointestinal belirtilere neden olabiliyor. Soğuk algınlığında ise bu tür belirtiler görülmüyor.
ANTİKOR TESTİ
Yapılacak bir antikor testi ile Covid-19 enfeksiyonu geçirip geçirmediğiniz anlaşılabilir, ancak mevcut testlerin kesinlikleri tam olarak bilinmiyor. Bazı yanlış pozitif veya yanlış negatif sonuçlarla karşılaşılabiliyor. Soğuk algınlığına neden olduğu bilinen farklı tipteki koronavirüsler veya hastalığın ilk günlerinde henüz antikor oluşmamış olması testlerin sonuçlarını etkileyebiliyor.