Vücudun enerji için gıdalardan aldığı şekeri etkili bir şekilde kullanamaması sonucu kan şekeri yükselir ve diyabet oluşur. Farklı türlere sahip diyabet hastalığı, dünyada ve ülkemizde en sık rastlanan hastalıklardan biri olup dünyada meydana gelen ölümlerin önde gelen sebeplerinden biri olarak kabul edilmektedir. Kan şekerinin yükselmesi sonucu görmede bulanıklık söz konusu olabileceği gibi, zamanla körlük ve kalp rahatsızlığı gibi problemlere yol açabilir. Diyabet, insülin hormonunun eksikliği sebebiyle ya da etkisizliği sonucu ortaya çıkan, kan şekeri yüksekliği ile seyreden bir hastalıktır. İnsülin, insan vücudunda pankreas tarafından salgılanır ve besinlerdeki şekerin hücre içine girerek enerji olarak kullanılabilmesi için önemli bir görev üstlenir. İnsülin yokluğu ya da etkisizliği nedeniyle hücre içerisinde giremeyen şeker kanda yükselir. Tip 1 ve Tip 2 diyabet olarak iki türü bulunan bu hastalık, vücuttaki diğer tüm doku ve organları etkileyebilmekte ve çeşitli hastalıklara neden olabilmektedir. Peki, diyabetin yol açtığı hastalıklar hangileridir? Diyabet başlıca hasarı, damar sistemi üzerine yapmaktadır. Küçük damarları etkileyerek göz, böbrek ve sinir sistemine zarar verirken; aynı zamanda büyük damarları tahrip ederek kalp hastalıklarına neden olabilmektedir. Yine diyabetlilerde ölümlerin yüzde 70'i ile yüzde 80'ine kalp ve damar hastalıkları neden olur.
HASARI DAMAR SİSTEMİNE YAPAR
Diyabet hastalığında kan şekerinin kontrolünün sağlanamaması sonucunda istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bilinmelidir ki, diyabet hastalarında kalp rahatsızlığı veya felç riski daha fazladır.Diyabete bağlı gelişen hastalıkların başında, kalp ve damar hastalıkları gelir. Çünkü diyabet nedeniyle kalbi besleyen koroner damarlar tıkanabilir ve bunun sonucunda ise doku ölümü, kalp krizi ve kalp yetmezliği gibi olumsuz durumlar ortaya çıkabilir. Bunun yanı sıra diyabet hastalarında kötü kolesterolün artışına paralel olarak yüksek şeker ile birlikte damar sertliği de meydana gelir. Bu da hipertansiyona, beyin kanamasına ya da tıkanma sonucu inmeye neden olabilir. Ayrıca damar hastalıklarına bağlı olarak ayağın kaybedilmesinin en önemli sebebi ise diyabet olarak karşımıza çıkabilir.
GÖZ DİBİ KONTROLLERİNİ İHMAL ETMEYİN
DIYABETIN yol açtığı hastalıklar arasında görme kaybı da yer alır. Diyabet, göz damarlarında ve retinada bozukluklara neden olabilir. Dünyada körlüğün en önemli nedenlerinden birisi diyabettir. Körlük, genellikle diyabetin geç döneminde gelişir. Bu nedenle de diyabet hastaları düzenli olarak göz dibi kontrolleri yaptırmalıdır.
ERKEN TEŞHİS VE TEDAVİ ÖNEMLİ!
DIYABET nedeniyle çevresel sinirlerde bozukluklar görülebilir. Diyabetik nöropati olarak adlandırılan bu durum; el ve ayaklarda yanma, uyuşma ve duyu kaybı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Diyabetin erken teşhis ve tedavisi ile bu tür komplikasyonlar azaltılabilir ve hastanın yaşam kalitesi artırılabilir.