Sabahları sırılsıklam terlemiş halde uyanıyor ve bu durumun nedenlerini merak mı ediyorsunuz? O halde bu haftaki köşe yazım tam da bu sorunu yaşayanlara göre...
Hemen herkes gündüz ya da gece uykusu sırasında terleyebilir. Bu durum çok sık karşılaşılan bir şikayettir. Aslında terleme vücudumuzun doğal bir fonksiyonu olduğundan bu durum anormal değildir. Ancak 'gece terlemesi'nin hastalık olarak nitelendirilmesi için terlemenin pijamayı ıslatacak veya kişiyi uykusundan uyandıracak boyutlarda olması gerekir. Gece kıyafetlerinizi ve yatak takımlarınızı ıslatan aşırı veya şiddetli terleme 'gece terlemesi' olarak bilinir. Bu anormal terleme sinir bozucu olsa da, zararlı değildir. Bununla birlikte, gece terlemesi altta yatan tıbbi bir durumun işareti olabilir. Gece terlemesine neden olan pek çok hastalık vardır. Akla gelen ilk hastalıklar ise; menopoz veya perimenopoz ve hormonal değişikliklerdir.
İnsan Biyolojisi Yıllıkları dergisinde yayınlanan bir çalışmada, menopoza giren kadınların yüzde 36'sında gece terlemesi yaşandığı görülmüştür. Alkol, gece terlemelerini daha da artırır. Dergide yer alan bir başka araştırma ise, alkol tüketen menopozlu kadınların, menopoza giren diğer kadınlara oranla gece terleme oranlarının daha yüksek olduğunu gösteriyor.
Yani menopoz, gece terlemelerinizin suçlusudur diyebiliriz. Ancak kalıcı gece terlemelerinin tek nedeni bu değildir. İşte gece terlemelerinin size söylemeye çalıştığı diğer şeyler...
ORTA YAŞTAKİ KADINLAR DİKKAT!
Kalp hastalığı riskiniz olabilir: 2014 yılında Uluslararası Kadın Hastalıkları ve Doğum Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada; sıklıkla gece terlemesi yaşayan orta yaşlı kadınların, kardiyovasküler hastalık için daha fazla riskli olduğunu ortaya koydu. Çalışma yazarları, verilerini menopoz durumu, yaş ve yaşam tarzı faktörlerine göre ayırdı. Bu ayrım kardiyovasküler hastalık riskini ortaya çıkardı. Daha kilolu, yüksek tansiyonlu ve diyabetli kadınların diğer kadınlardan daha fazla gece terlemesi yaşadıkları görüldü. Çalışma yazarlarının belirttiği bu ilişki, kardiyovasküler hastalık riskinin yükselişini açıklayabilir.
Bir enfeksiyonla savaşıyor olabilirsiniz: Vücudunuz bir hastalık veya enfeksiyonla mücadele ediyorsa, bu durum gece terlemesine neden olabilir. Gece terlemesi diğer semptomların azalmasıyla birlikte günler, hatta haftalarca devam edebilir. Son zamanlarda ateşiniz varsa ya da başka bir hastalık yaşıyorsanız, bu sizin yatak odanızdaki terlemenizin sorumlusudur.
Genetik bir mutasyona sahip olabilirsiniz: Farklı bir menopoz araştırmasında uzmanlar, kadınlarda spesifik bir genetik varyasyonda 'terapi artışı' oranlarını gece terlemeleri oranlarının yanı sıra sıcak basmalarına bağladılar. Bu gen değişimi, bir kadının beyninin bir kısmıyla bağlantılı olan bazı hormonları kontrol altında tutuyor. Çalışmanın ilk yazarı ve UCLA'da bir tıp profesörü olan Carolyn Crandall'a göre infertiliteye bağlanabiliyor. Gen değişikliklerini belirli sağlık sorunları veya riskleriyle ilişkilendirmek için henüz erken olduğunu, ancak daha fazla araştırma gerektiğini söylemek mümkün.
KİLO KAYBINA DA YOL AÇABİLİR
Tiroidiniz fazla çalışıyor olabilir: Boyundaki tiroit bezinin fazla miktarda hormon üretmesi, yani hipertiroidi de gece terlemelerinin nedenlerindendir. Gece terlemesi, hipotiroidizm olarak da bilinen aşırı aktif bir tiroide sahip olanlar için ortak bir belirti olabilir. Adrenal yetmezlik de dahil olmak üzere hormona bağlı diğer rahatsızlıklar gece terlemelerinin en büyük tetikleyicisidir. Hastalarda ayrıca; çarpıntı, sinirlilik, kilo kaybı ve adet düzensizlikleri de olabilir. Kanda tiroit hormon düzeylerine bakılarak hastalığa tanı koymak mümkün.
İlaçların yan etkisi olabilir: Gece terlemesi, birçok ilacın ortak yan etkisidir. Bazı hormon tedavileri, özellikle de kanser tedavileri ile ilgili olan ilaçlar gece terlemelerine neden olabilir. Antidepresanları ise gece terleme yapan ilaçlar listesinin başına koyabiliriz. Ayrıca ateş düşürücü ve ağrı kesiciler, bazı yüksek tansiyon, depresyon ilaçları da gece terlemeleri problemini doğurur.
ÇÖLYAKTAN ŞÜPHELENEBİLİRSİNİZ
Bağışıklık sistemi rahatsızlıkları tetikliyor olabilir: Otoimmün rahatsızlıklar, bağışıklık sisteminizin yanlışlıkla normal veya iyi huylu bir şeyi sizin sağlığınız için bir tehlike olarak tanımladığı koşullardır. Bu koşullar gece terlemesine neden olabilir. Romatoid artrit ve Çölyak hastalığı bu duruma örnektir.
Kanserle ilgili endişeleriniz olabilir: Birkaç kanser türü gece terlemesine neden olabilir. Lenfoma konusunda endişeleriniz varsa, gece terlemesi dikkat etmeniz gereken bir durumdur. Gece terlemeniz sırasında kilo kaybı, yorgunluk ve genişlemiş lenf bezleri gibi belirtiler yaşıyorsanız, doktorunuza mutlaka danışmalısınız.
GECE TERLEMESİNE İYİ GELEN BİTKİLER
1. ADAÇAYI
Almanya'da yapılan bir araştırma; adaçayının menopozal sıcak basmalarını ve gece terlemelerini azaltmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. Bir çay kaşığı adaçayı yaprağının üzerine bir su bardağı kaynar su dökün. 10 dakika bekleyip için. Yalnız gebelik sırasında bitki çaylarının tüketimini mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
2. KETEN TOHUMU
Gece terlemelerini azaltmaya yardımcı olan keten tohumu, yüksek miktarda fito östrojenleri içerir. Yapılan araştırmalar, altı hafta boyunca keten tohumu tüketen kişilerin gece ter atımı sorununun yarı yarıya azaldığını gösteriyor. Mayo Clinic'te yapılan bir başka araştırmaya göre, rahatsız edici sıcak basması yaşayan 29 kadın altı hafta süreyle günde 1.5 kase ezilmiş keten tohumu yediğinde ortalama sıcak basması sayısının yarıya ve şiddetinin yüzde 57 düştüğü görülmüştür. Ayrıca araştırmaya katılan kadınların, ruh hallerinin daha iyi olduğunu ve daha az kas ağrısı, daha az titreme ve daha az terleme yaşadığını söylemişlerdir.
3. SOYA ÜRÜNLERİ
Soya ürünleri hormon düzeylerini korumada çok etkilidir. Ayrıca östrojenik bir etkisi vardır. Bu nedenle gece terlemelerini ve kızarıklıkları başarıyla tedavi edebilir.
4. ELMA SİRKESİ
Elma sirkesinin kullanımı gece terlemelerini ve sıcak basmalarını etkili bir şekilde tedavi eder.
KALIN PİJAMAYLA YATMAYIN
Uyurken giydiğiniz kıyafetlerin (pijama/ gecelik) kalın olmadığından emin olun. Doğal kumaştan pamuklu ve rahat giysiler seçin.
Yatak odanızın iyi havalanmış olmasına özen gösterin.
Stresten mümkün olduğunca uzak durun.
Dengeli beslenin, düzenli egzersiz yapın.
Gün içinde bol su için. Her gün en az 8-10 bardak su tüketmeye özen gösterin.
Alkol ve fazla baharatlı besinler tüketmeyin.
Sigara ve benzeri nikotin içeren ürünlerin kullanılması da aşırı terleme ve gece terlemelerine neden olabilir. Sigarayı hayatınızdan çıkarın.
Kafein gece terlemesini tetikleyen etkenlerden bir tanesidir. Günlük içilen kahve sayısını mümkün oldukça az tutmaya özen gösterin. Bu tavsiyelerin hepsini yaptınız, yine de gece terlemeleriniz son bulmadıysa doğal tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz.