Sigaranın sağlınıza ne kadar zarar verdiğini hepiniz bilirsiniz. Ama sigara içmeyi vazgeçilmez bir alışkanlık haline getirenler, duyduklarını dinlememeyi tercih ederler. Sigaranın en önemli zararlarını bir kez daha hatırlatmakta fayda olduğunu düşünüyorum. Sigaraya bağlı ölümlerde yaşanan artış, sigaranın zararları konusunda hâlâ yeterli bilince sahip olmadığımızı gösteriyor. Sigaranın içinde kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltıp hücre yaşlanmasına yol açan karbonmonoksit ve doğrudan zehir olan arsenik ile DDT gibi vücudumuz için zararlı olan 4 binden fazla madde bulunuyor.
20 DAKİKADA DEĞİŞİKLİKLER BAŞLAR
Sigarasız geçen 20 dakikanın sonunda bedeninizde olumlu değişikler olmaya başlar. Eğer sabreder ve tekrar içmezseniz, uzun yıllar boyunca içtiğiniz sigaranın bedeninizde bıraktığı olumsuz etkilerden tamamen kurtulmanız bile mümkün olabilir.
Çağımızın en tehlikeli hastalıklarından biri, belki de ilki; kanserdir. Bu ölümcül hastalığın en temel sebepleri arasında ilk sıralarda sigara yer alıyor. Sigara içenlerde akciğer kanseri 15 kat, gırtlak kanseri 16 kat, rahim kanseri 16 kat, ağız kanserleri 10 kat, mesane ve prostat kanseri iki kat artış gösteriyor. Sigaranın içinde hücrenin genetik yapısını bozan hidrokarbonlar, radon ve kadmiyum gibi kanserojen maddeler bulunur. Kanser en temel ifadeyle, hücre yapısının bozulması sebebiyle kontrolsüz hücre bölünmesi olarak tarif edilebilir. Sigarada bulunan bu maddeler, hücre DNA'sını bozar. Kan yoluyla tüm vücudu tabiri caizse gezdiklerinden tüm organlar için kanser tehdidi oluştururlar.
Kalp ve damar hastalıklarına sebep olanların başında da sigara geliyor. Yapılan araştırmalar, bacak damarlarının tıkanma ihtimalinin sigara içenlerde, içmeyenlere oranla iki kat, kalp krizi geçirme ihtimalinin ise dört kat fazla olduğunu gösteriyor.
Akciğerden kana karışan ve damar duvarında hasara sebep olan zehirli maddeler, damarlar yoluyla tüm bedeni dolaşır.
Damar duvarında meydana gelen hasar; kanın pıhtılaşmasına ve damar çeperinde yağ birikimine sebep olur. Damar plakları daralmaya, daralma kalbin yeterince beslenememesine ve uzun vadede kalp krizine sebep olur.
NEFES DARLIĞINA SEBEP OLUR
Sigara, solunum yolu problemlerinin en önemli sebeplerinden biri. Katran, hidrokarbonlar, arsenik, sülfür ve irritanlar hava yolunun en önemli parçalarından olan mukozaya zarar verir.
Salgı kanalları vazifelerini gerektiği gibi yapamamaya başlarlar ve kuruluk gelişir. Bu da balgam oluşumuna sebep olur. Balgam bir süre sonra birikmeye başlar. Enfeksiyon ve benzer sebeplerle bronşit ve uzun vadede amfizem gelişir.
Bu gibi solunum yolu hastalıklarının ilerlemesi ciddi nefes darlığına ve neticede KOAH'a sebep olur. Yapılan araştırmalar sigaranın KOAH gelişme ihtimalini 15 kat artırdığını gösteriyor.
Sigaranın bilinen bir diğer tehlikesi ise damar tıkanıklığı sebebiyle gelişen felce sebep olması. Sigaranın içerdiği damar yapısını bozan zehirli maddeler, kanda pıhtılaşmaya neden oluyor.
Zaten pıhtı, felcin ana nedenidir.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ BOZUYOR
İnsan bedeninde hücresel ve mekanik bağışıklık sistemi bulunur. Cilt, ağız ve burnumuzda bulunan zar yapıları mekanik, kandaki akyuvarlar ise hücresel bağışıklık sistemini oluşturur. Sigaranın ihtiva ettiği maddeler her iki sistemin de bozulmasına neden olur. Yapılan araştırmalara göre; sigara içenlerin hasta olma ihtimali içmeyenlere oranla beş kat fazla!
Sigara paketlerinin üzerindeki görseller arasında yer alan boş bebek arabası fotoğrafı en dikkat çekenler arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalar, sigarada bulunan zehirli maddelerin üreme yeteneği üzerinde ciddi olumsuz etkiler bıraktığını gösteriyor. Kadınlarda bu etki 10 kat fazla. Sigaranın en önemli etkilerinden biri de kandaki oksijen oranını düşürmesi.
Kanda azalan oksijen, erkeklerde sperm, kadınlarda yumurta kalitesinin düşmesine neden olur.
Bilim adamları sigaranın yaşlanma ve cilt üzerindeki etkilerini göstermek için birtakım araştırmalar yapıyor. Bunlar arasında en dikkat çekeni, ikiz kardeşler üzerinde yapılan bir araştırma. Görsellerle desteklendiğinden hem çok daha etkili, hem de akılda kalan bir yöntemin kullanıldığı bu araştırmada, biri sigara içen diğeri içmeyen tek yumurta ikizlerinin orta yaş sonrası görüntüleri yer alıyor. Aynı yaş ve genetik özellikleri taşıyan ikiz kardeşler, inanılmaz derecede farklı görünüyorlar.
Sigara içen kardeş diğerine oranla en az 10 yaş yaşlı bir ifadeye sahip. Sigarada bulunan zehirli maddeler cildin en üst tabakasında kurumaya neden olur. Bu da kırışmayı kolaylaştırır. Oksijeni azalan kan ve daralan damarlar, cildi yeteri kadar besleyemez ve yenilenmeyi yavaşlatır. Sigara saç sağlığınızı da etkiliyor. Sigara içenlerde kırılma ve dökülme gibi problemlerin çok daha fazla olduğu biliniyor.
DİŞ ETİ KANSERİ RİSKİ 30 KAT ARTIYOR!
Sigaranın içindeki maddeler ve yanarken ortaya çıkan ısı, diş eti kanseri riskini 30 kat artırıyor. Bu kanser, sigara içmeyen kişilerde nerdeyse hiç yokken sigara içenlerde sık görülüyor. Diş çürükleri ve diş eti iltihapları da sigara içenlerde fazla görülüyor. Sigara içenlerin dişlerindeki sararma ve renk değişimi kaçınılmaz oluyor.
KEMİK ERİMESİNE YOL AÇIYOR!
Kore'de yapılan bir araştırmaya göre, günde bir paket sigara içenlerde kemik erimesi riski, içmeyenlere oranla 10 kat fazla. Özelikle menopoz sonrası dönemde kadınları tehdit eden kemik erimesi sanıldığından çok daha ciddi bir hastalık. Yaşlılık döneminde ise hem kadınlar, hem erkekleri tehdit ediyor.