Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Hamilelikte grip ciddiye alınmalı

Hamilelik döneminde, hastalığa yakalanmamak, nasıl tedavi edilmesi gerektiğinden çok daha önemlidir. Kış aylarının kapıya dayanmasıyla her yıl sıfırdan tartışılan bir tereddüt yeniden can buldu: Hamileler grip aşısı olmalı mı? Evet, hamileler mutlaka grip aşısı olmalıdır!

Hamilelik, azami dikkat gerektiren bir süreçtir. Anne adayları kendilerini uzun zamandır hazırlıyor olsalar bile hamile olduklarını öğrendikleri andan itibaren her şey değişmeye başlar. Artık bedenleri sadece kendilerine ait değildir ve en basit kararda bile iki kişilik düşünmek zorundadırlar. Zor ve zaman zaman yıpratıcı geçen bu süreçte doktorlarıyla devamlı temas halinde olmak, anne adayını rahatlatacak en önemli adımlardan biridir. Günümüzde sonsuz bir bilgi arşivi olma özelliği taşıyan internetin varlığı ve kullanım sıklığı, doğru kaynakların incelenmesiyle bulunmaz bir nimet halini alırken, bilgi kirliliğinin yoğunluğu sebebiyle geri dönüşümü zor hatalar yapmaya da sebep olabiliyor. Sadece hamilelik döneminde değil, tüm hastalıkların teşhis ve tedavi sürecinde meraklı hastaların incelediği forum siteleri, kişisel tecrübelerin paylaşılması sebebiyle hastaları yanlış davranışlara itebiliyor. Öyle ki tamamen kişisel tecrübeler doğrultusunda ilaç tavsiyesi dahi yapılan bu ortamlardan mümkün olduğu kadar uzak durmak, en sağlıklı tercih olacaktır. Özellikle hamilelik gibi tamamen bireysel bir doğrultuda ilerleyen bu dönemde en doğru bilgi kaynağı, anne adayını en iyi tanıyan uzman yani sizi takip eden doktorunuz olmalıdır.

GRİP AŞISI CANLI VİRÜS İÇERMEZ
Kış aylarının kapıya dayanmasıyla her yıl sıfırdan tartışılan bir soru yeniden can buldu: Hamileler grip aşısı olmalı mı? Bu, son derece önemli ve hassas bir soru. Dolayısıyla bilgi ve tecrübesine inandığınız bir uzmana danışmalı ve kendi kararınızı vermelisiniz. Bu anlamda çok güvendiğim bir hekim olan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gazi Yıldırım, hamilelerin ilaç kullanımından -özellikle- kaçılması gereken ilk üç aylık dönemin ardından grip aşısı yaptırabileceğini söylüyor. Grip aşısı, canlı virüs içermeyen ve kas içi enjeksiyon yöntemiyle uygulanan bir aşıdır. Dolayısıyla gebelik döneminde kullanılmasında bir sakınca yoktur. Hamilelik döneminde ilaç kullanımı hassasiyeti, emzirme döneminde de devam eder. Bu sebeple emzirme dönemindeki annelerin grip aşısı yaptırmak ya da yaptırmamak arasında kararsız kaldıkları da bilinen bir gerçek. Doç. Dr. Gazi Yıldırım, emzirme dönemindeki annelerin de grip aşısı yaptırabileceklerini söylüyor. Hamilelik döneminde; hastalığa yakalanmamak, nasıl tedavi edilmesi gerektiğinden çok daha önemli ve önceliklidir. Bu sebeple, sadece hamileler değil herkes kış aylarında grip gibi salgın hastalıklardan korunmanın yollarını bilmeli ve benimsemelidir. Hastalıklardan korunmanın ilk ve altın kuralı elleri sık yıkamaktan geçer. Ellerimiz, ortamdaki mikroplarla en sık temas kuran organımızdır ve mikropların bedenimize giriş yapabileceği her noktaya sıklıkla temas eder. Özellikle hamile kadınların kapalı ortamlardan uzak durmaları gerekir. Eğer bu ortamlarda bulunmaya mecburlarsa, maske takmaları tavsiye edilir. Geleneklerimiz gereği sıklıkla tokalaşıp öpüşürüz. Karşımızdakini kırmadan bu alışkanlığımızdan vazgeçmek, bizi hastalıklardan koruyacak diğer bir yoldur. Bedeniniz ne kadar güçlü ise karşılaştığı tehlikelere karşı o kadar dayanıklı demektir. Bağışıklık sisteminizi zayıflatarak kolay hastalanmanıza sebep olan uykusuzluk ve stres gibi olgulardan da uzak durmanız gerekir.

ANTİBİYOTİK KULLANILMAMALI

Grip ve nezle gibi bulaşıcı hastalıklar viral özellik taşırlar ve etkenleri virüs adı verilen mikroplardır. Halk arasında sıklıkla yapılan hatalardan biri de grip olunduğunda hemen antibiyotik kullanmaktır. Oysa antibiyotikler, bakteri sebepli hastalıklarda ve yalnızca uzman doktor tavsiye ettiğinde kullanılmalıdır. Ancak zatürre gibi bakteriyel bir enfeksiyonla komplike hale gelmiş gribal tablolarda antibiyotik kullanımı tavsiye edilebilir. Özellikle hamileler, antibiyotik kullanımında mutlaka doktorlarına başvurmalıdırlar. Grip ile mücadele ederken mümkünse yatak istirahati yapılmalıdır. Yatarken başınızı yukarıda tutmak, geniz akıntısını kontrol edeceğinden kişiyi rahatlatmakta yardımcı olur. Bulunduğunuz ortamı havalandırmak ve bunu sıklıkla yapmak, iyileşme sürecini kısaltmakta önemli ve gereklidir. İstirahat edilen ortamdaki havanın kurumasına müsaade edilmemelidir. Amerikalılar, 'Ne yersen osun' diyorlar. Yani yedikleriniz, sağlığınız ve yaşam kaliteniz üzerinde sandığınızdan çok daha etkili. Özellikle 'içeriden' desteğe çok ihtiyacınız olduğu hastalık dönemlerinde, beslenmenize çok daha fazla dikkat etmeniz gerekir. Bol sıvı almak, taze meyve ve sebze tüketmek; iyileşme sürecinizi kısaltmaya yardımcı olur.

A, C VE E VİTAMİNİNDEN ZENGİN BESLENİN

A Vitamini, sizi enfeksiyondan korumaya yardımcı olur. Bu sebeple A vitamininden zengin yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, kayısı gibi besinler tüketebilirsiniz. C vitamini de koruyucu vitaminler arasında sayılabilir. Portakal, yeşil biber, mandalina, greyfurt, nar, kivi, dereotu, roka ve karnabahar gibi C vitamini yönünden zengin gıdalarla beslenmeniz sizi gripten korumaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalar, E vitamini ve çinko zengini gıdalarla beslenmenin de gripten korunmak için yapılabilecekler arasında olduğunu gösteriyor. Bu sebeple diyetinize; kuru baklagiller, zeytinyağı, ceviz, badem ve fındık gibi gıdalar ekleyebilirsiniz. Grip virüsünün ilerlemesini engelleyen gıdalar üzerine yapılan araştırmalar; süt, yoğurt, enginar, kereviz, pırasa, kuşkonmaz, muz, nar ve kivi gibi gıda maddelerinin, florayı düzenleyerek hastalığın ilerlemesini engellediklerini gösterdi. Son yıllarda bitkisel tedavi yöntemleri, sıklıkla başvurulan çareler arasında yer alıyor. Bilimsel araştırmalara konu olmuş ve faydası ispatlanmış bitkiler, modern hekimlerin de desteklediği alternatif tedaviler arasında yerlerini aldılar. Hamilelik dönemindekiler içinse, bitkisel alternatifler değerlendirilirken dikkatli olunması gerekir.

DOKTORA BAŞVURULMASI GEREKEN DURUMLAR

Ateş 38.5 derecenin üzerine çıkarsa ve birkaç gün içinde düşmezse
Soluk alıp vermede güçlük varsa
Göğüs ağrısı ortaya çıkarsa
Şiddetli kulak ağrısı, kulaktan akıntı ve kanama olursa
Döküntü ve kızarıklık ortaya çıkarsa
Ense sertliği ortaya çıkarsa
Birkaç gün içinde düzelememe ve ciddi derecede hastalık durumu varsa

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA