Rahmetli Menderes 10 yıllık iktidarı döneminde önemli değişim ve dönüşümlere imzasını attı; ancak bu demokratik dönemi ve reformlarını tamamlayamadan, CHP rehberliğindeki darbeciler tarafından alçakça şehit edildi.
Rahmetli Özal, gene 10 yıl devam edebilen Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı döneminde, pek hoşlandığı tâbirle 'Türkiye'ye çağ atlattı'. Lâkin ne yazık ki 'İkinci Yeni' diye adlandırdığı reform döneminin özlemi içinde, Köşk'ten inip yeni bir parti kurmaya hazırlanırken vefat etti (Belki de şehit edildi).
Başbakan Erdoğan, Menderes'ten Özal'a geçen 'altın silsile'nin üçüncü ve en önemli halkası oldu. 10 yıllık döneminde çok büyük değişim ve dönüşümlere imzasını attı. Diğer altın halkalardan farklı olarak O ve partisi, inşaallah değişim ve dönüşümü tamamlayabilmek için, 2023'e kadar ikinci 10 yıllık icraat fırsatını bulabilecekler.
Bazı arkadaşlar, Erdoğan'ın konuşmasında Demirel'den bahsetmemesini eleştiriyorlar. Demirel de çok uzun süren Başbakanlık döneminde, elbette başta altyapı konusu olmak üzere önemli yatırımlar yapmıştır. Ancak, hep değişime karşı çıkıp statükoyu savunmuş, darbecilere boyun eğmiş ve Cumhurbaşkanlığı sırasında da darbecilerle işbirliği yapmıştır. Erdoğan'ın merhum Erbakan'ı zikretmesi ise hatırşinaslığındandır.
***
Kongre'de dağıtılan
'AK Parti 2023 Siyasî Vizyonu' adlı 70 sayfalık kitapçıkta,
AK Parti'nin ikinci 10 yıllık yol haritası açıklanmıştır. Bu program dikkatle incelendiğinde şu temel özellikler ortaya çıkmaktadır:
1. AK Parti millî ve manevî değerlere önem veren
'Muhafazakâr Demokrat' bir siyasî partidir. Gerek liderinin konuşmasında, gerekse vizyonu belirleyen programında bu gerçek açıkça ortadadır. Ancak,
'muhafazakârlık' ve
'milliyetçilik', tutuculuk ve ayrımcılık şeklinde anlaşılmamakta; bilâkis değişimcilik ve birleştirici bir vatanseverlik anlayışı ön plâna çıkmaktadır.
2. AK Parti'nin 2023 Siyasî Vizyonu Programı'nda
'demokrasi',
'özgürlük' ve
'insan hakları' hep ön plânda tutulmuş, hakikî bir liberal hürriyetler sisteminin gerçekleştirilmesi hedef alınmıştır. Öngörülen reform niteliğindeki değişiklikler,
Türkiye'de çağının üstünde bir demokratikleşmeyi gerçekleştirecektir.
3. Bu programda öngörülen reformların ve değişimin uygulanmasıyla
Türkiye, son yüzyılın en büyük değişimini gerçekleştirecek; kendi millî ve manevî değerlerini unutmadan demokratik ve hürriyetçi değerlerle bütünleşerek
'Dünya Köyü'nün en güzel ve büyük çadırını inşa edecektir (McLohan).
4. Bu program çerçevesinde,
Türkiye'de yaşayan her bireyin değeri bilinecek, ayrımcı değil birleştirici olunacaktır.
***
Vizyon dokümanında çok sayıda birbirinden önemli ve olumlu hedefler sıralanmıştır. Lâkin bunları teker teker saymak, bize ayrılan sütunlar çerçevesinde mümkün değildir. Burada sadece gündemde ön plânda yer alan bazı hedeflere temas edebileceğiz. Şöyle ki:
Yeni Anayasa'nın hazırlanması ve oya sunulması.
Devlet sisteminin değiştirilmesi ve
Başkanlık Sistemi'nin tartışılması.
Kapsamlı bir yargı reformunun yapılması ve yargıda birliğin sağlanması.
Mahkemelerde
Kürtçe savunma, anadilde kamu hizmeti ve
Kürtçe tercüman.
Demilitarizasyon programı uygulanarak darbe dayanağı mevzuatın tasfiyesi ve jandarmanın sivil yapıya dönüştürülmesi.
YÖK'ün koordinasyon kuruluna dönüşmesi.
***
Bu hedeflerin gerçekleştirildiği ve daha birçok reformun yapıldığı 2023
Türkiyesi'ne selâm olsun.