Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Tatili verimli değerlendirin

Çocuğun bedensel, ruhsal ve sosyal gelişiminde sosyalleşmenin çok önemli bir yeri var. Bu konuyu, İstanbul Üniversitesi'nden Çocuk Üniversitesi Danışma Kurulu Üyesi Psikolog Yeliz Arda ile değerlendirdik. Yeliz Hoca, yaz tatilinin çocuğun hem kişisel gelişimi hem de öğrenme kayıplarının önüne geçilebileceği bir dönem olabileceğini belirtti.
İmkânınız varsa bir yaz okulu programına çocuğunuzu kaydettirebilirsiniz. 93 yaz okulu çalışması sonuçlarına göre, çocuklar için çok faydalı olduğu ve öğrenme kayıplarının önüne geçildiği tespit edilmiş. İmkânınız yoksa da çocuğunuzun seviyesine ve müfredata uygun, eğitim setlerinden edinebilirsiniz. Tatilde öğrenme deyince organize bir öğrenme ortamı şart değil. Tarihi mekânlara yapılan turistik geziler, müze ziyaretleri, köy ve doğa gezilerinin çocuklarımızın dünyalarını zenginleştirmek, tarih, doğa ve çevre bilincinin gelişmesi için bir fırsat olduğunu unutmayın.
Özellikle 8'inci sınıf ve 12'nci sınıflara geçişlerde tatil süresinde belli zaman aralıklarıyla haftalık programlar şeklinde çalışmak dengeli bir öğrenme sağlar. Örneğin günde belli bir konuyu tekrar etmek ve deneme testleriyle de bunu desteklemek gibi. Eksik konuları tespit etmek için denemelere ihtiyaç olduğunu unutmayın. Yani haftalık ders programı ve deneme çözümleri bu konuda gençlerimize destek olacak. Özellikle matematik ve okuma anlama konusunda.

ÇOCUKLARIN KİŞİSEL GELİŞİMLERİ
Karnesini çocuğunuzla birlikte sakince değerlendirin. Eğer iyi bir karne almışsa, bunun anlamını ve değerini kavramasına yardımcı olacak şekilde konuşun. Zayıf bir karne almışsa da,nerede eksikleri olduğunu ve bu eksiklikleri, hataları nasıl düzeltebileceğini ona anlatın. Tatili birlikte planlayın. "Sıkıldım Kavanozu" oluşturun. Aklınıza gelen etkinlikleri küçük kâğıtlara yazıp bu kavanoza toplayın. İstediğiniz zaman da kavanozdan seçip uygulayın (resim, basket, yüzme, yemek yapmak, şarkı söylemek, müzik aleti çalmak vs.).
Çocuğunuza yardımlaşmayı ve paylaşmayı öğretebileceğiniz farklı yöntemler uygulayabilirsiniz. İhtiyacı olan komşulara yardım etmek, sokak hayvanlarına destek olmak veya krakerlerini arkadaşları ile paylaşmak şeklinde olabilir. Birlikte hikâyeler okumak ya da film izlemek kişiler arası paylaşımı güçlendirmenin en kolay yoludur. Hikâye ve filmlerdeki kahramanların yaşadıkları olaylara tepkileri ve duyguları hakkında onunla konuşun. Buradaki problemlerle nasıl baş ettiklerini beraber incelemek oldukça verimli, eğlenceli öğrenme yöntemidir.
Çocukların yaşamı keşfetmesinin en pratik yolu oyun oynamaktır. Bu sayede yaşamı keşfederlerken sorunlarını da oyunlarla ifade ederler ve baş etme yollarını da bu şekilde bulurlar. Çocukların sizinle beraber oyun oynamalarına zaman ayırın. Akranlarıyla birlikte oyun ortamlarında bulunmalarını destekleyin. Tatilde kurulan arkadaşlıklar, çocukların bağlanma ve duygusal güvenlik gereksinimlerini karşılar. Onların sosyal yalıtım eğilimlerini azaltır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA