Liselere Geçiş Sistemi (LGS) Merkezi Sınavı'nın sonuçları 30 Haziran'da açıklanacak. Böylece yabancı ve Türk özel okullar için de kayıt takvimi başlayacak. Özel okulların kayıt sürecini, Yiğit Okulları Genel Müdür Yardımcısı Derya Kargılı ile enine boyuna değerlendirdik. Öğrencilerini bu sınav sonuçlarına göre alacak özel okullar da aynı gün taban puanlarını açıklayacaklar.
Geçtiğimiz yıllara nazaran, bu yıl özel okullarda kayıt süreci yarım günde tamamlanmış olacak. Birinci önkayıt dönemi 30 Haziran, 1-2 ve 3 Temmuz tarihlerinde yapılacak. Önkayıtlar 3 Temmuz Pazar günü saat 13.00'te son bulacak. Aynı gün asil ve yedek kayıt listeleri açıklanacak. Birinci kesin kayıt dönemi 4 Temmuz Pazartesi günü yapılacak. Saat 12.00'ye kadar asil listede olanlar kayıt yaptırabilecek. Yedek listeler de aynı gün saat 13.30'da açıklanacak. Bu nedenle velilerin okulda bulunması gerekiyor. Kayıt işlemi ise saat 21.00'de son bulacak. Eğer boş kontenjan varsa, serbest kayıt dönemi için yeni puan belirlenecek. 5, 6, 7 ve 8 Temmuz ise serbest kayıt dönemi olacak. Amerikan, Alman, Fransız, İtalyan liselerinin de yer aldığı yabancı özel liseler de kayıtlarında aynı takvimi işleyecekler.
Öğrenci, puanının yettiği birden fazla okula önkayıt yaptırabilir. Bu yıl özel okulların kayıt tarihinde bir sıkışma yaşanacak. Aynı gün içerisinde asil ve yedek listelerin kayıtlarının yapılmasından dolayı birden fazla özel okula kayıt yaptıran velilerin anne, baba olarak ayrı ayrı kayıt yaptırdıkları okullarda bulunmalarında fayda var. Önkayıt sürecinde, okula sadece bir kişi gelebilecek. Zamanın kısıtlı olmasından ötürü, veliler kayıt işlemleri için vekâlet verebilirler.
ÖNCE OKULU TANIYIN
Her yıl özel okulların yüzdelik dilimleri, bir önceki yıl en son kaçıncı öğrenci girmişse üç aşağı beş yukarı o sayının denk geldiği dilimden ve ona eş olan puandan oluşur. Örneğin, A yabancı özel okulu 5 bininci öğrenciye inmişse, bu yıl da buna yakın bir rakamda öğrenci alacaktır. Eğer 5 bin baz alınırsa ve sınava bir milyon öğrenci girerse, yüzde 0.5'lik dilimden, yani onu yansıtan puandan öğrenci alabilir.
Derya Hoca, okul türü seçiminin çok önemli olduğunun altını çizdi. Özel okul seçerken, o okulun akademik yani üniversiteye giriş sınavı başarısı önemli. Bu konuda veli ve öğrencilerin çok ciddi bir şekilde bilgi sahibi olmalarında yarar var. Günümüzün şartlarından dolayı, okullarımız tek taraflı değil, interaktif eğitime geçti. Bu da öğretmen kadrosunu ön plana çıkardı. Seçilecek okulun öğretmenlerinin yüz yüze ve uzaktan eğitime ne kadar adapte oldukları araştırılmalı. Bence en önemli soru, kurumun öğretmeninin gelişmesi için yaptığı yatırımlar olmalı. Unutmayın ki, eğitim ve öğretimin odak noktası öğretmendir.