Geçen hafta ulusal gazetelerin eğitim editörleriyle Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Başdenetçişi Şeref Malkoç'la biraraya geldik. YGS'ye giremeyen 09.45 mağdurlarının durumunu masaya yatırdık. KDK, vicdanları rahatsız eden bir mağduriyetin olduğu düşüncesinde. ÖSYM ve YÖK'le görüşmeleri tamamlanmak üzere. Malkoç görevlerinin vatandaşın haklarını koruyup idareye de rehberlik etmek olduğunu işaret ediyor. Dostane çözüm arayışı içerisindeler.
Ombudsman Malkoç, eğitim editörlerine YGS 09.45 mağdurlarına yeni bir sınav hakkı konusundaki görüşlerini sordu. Sınava katılamayan 102 bin aday için mayısta yeni bir sınav yapılmasını, 15 dakika kuralının hem hazirandaki LYS'lerde hem de bundan sonraki sınavlarda uygulanmamasını, sınavlara 15 dakika geç gelen öğrenciler için "şaşkınlar sınıfı" oluşturulmasını ve bu sınıfta yer alanların daha az süreyi kullanarak cezalandırılmalarını önerdiler. Kısacası, bu adaylara, bir kereye mahsus bir sınav hakkı tanınarak, önümüzdeki sınavlardan itibaren, eski sisteme dönülmesi şikâyetleri ortadan kaldırabileceği görüşü ön plana çıktı. Ancak aynı isimde iki ayrı sınavın birleştirilip yeniden hesaplanması bazı sıkıntıları da getirebilir. Öncelikle sıralamalar değişir. İki sınavın soru ağırlıkları aynı olabilecek mi? Bir de sınava zamanında gidenlerin görüşü ne olacak? İki ucu sorunlu bir konu. KDK'ya bu konuda 99 kişi başvurmuş. Bunlardan 50'sinin kazanılmış sınav değerlendirme haklarıyla ilgili sıralama dengesizliği yaratmadan ne yapılabileceği düşünülmeli. KDK 15 dakika kuralı nedeniyle YGS'ye giremeyen adaylara yönelik tavsiye niteliğindeki kararını bu hafta içinde verecek.
Karşı görüş
Üniversiteye giriş konusunda Türkiye'nin önde gelen 3 ismine Sadık Gültekin, Burak Kılanç ve Turgay Polat'a da bu konuyu sordum. Üçü de yeniden sınav yapılmasına karşı. Bir kural konulduysa herkesin buna uyması ve zamanında sınava gelmesi gerekir dediler. Ayrıca ismi aynı, 2 ayrı sınavın birleştirilmesinin sakıncalı olduğunun altını çizdiler. LYS'lerin yaklaştığı şu günlerde bu tür açıklamaların adayların aklını karıştıracağına dikkat çektiler. Ben de gençlerin kazanılmasından yanayım. Ancak bu saatten sonra bir şeyler yapılabileceğini zannetmiyorum. Bir de konulan kurallara herkesin uymasının gerektiğine inanıyorum. Bundan sonraki sınavlar 10.00'da başlamalı. 15 dakika geç kalanlar diğer adayların konsantrasyonun bozulmaması için "şaşkınlar sınıfına" alınmalı ve daha az sürede sınavı tamamlamalı. Böylece hiç kimse mağdur olmaz.