Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ekonomisinde üniversitelerin rolünü, değerli kardeşim, Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) CEO'su Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi ile masaya yatırdık. KKTC'de şu anda yaklaşık 300 bin kişi yaşıyor. Bugün adada, 120 farklı ülkeden 75 binin üzerinde öğrenci ve 50 farklı ülkeden akademisyen, uluslararasılaşma bağlamında önemli bir noktada bulunuyor. Üniversiteler, KKTC ekonomisine doğrudan katkılarıyla stratejik sektör konumunu sürdürüyor. Ülke bütçesi 4 milyar TL. Üniversitelerin ekonomiye katkısı ise 3.1 milyar TL. Her 5 kişiye 1 öğrencinin düştüğü KKTC'de, ekonomiye yapılan katkı çok büyük rakamlara ulaşıyor. Katkının yüzde 71'inin direkt halka yansıdığını düşünürsek, KKTC'nin eğitim adası olma yolunda hızla ilerlediğini söyleyebiliriz.
Diğer taraftan sektörün ekonomiye, topluma ve ülkeye bu denli ciddi katkısı olmasına karşın, gördüğüm kadarıyla üniversiteler ne yazık ki sahipsiz bırakılmış. İktidar, muhalefet ve devlet tarafından ilgi gösterilmiyor. Haksız rekabet yaratacak şekilde yeni üniversite açma izinleri veriliyor. Elbette ki tatlı rekabet yapılmalı. Ancak, aynı zamanda üniversitelerle ilgili bir devlet politikası da olmalı. Yükseköğrenim çok iyi planlanmalı, kontrol edilmeli ve denetlenmeli. Bence, en kısa sürede bir Yükseköğretim Bakanlığı kurulmalı. Üniversiteler, ekonomik katkının yanında, 100'den fazla ülke insanının KKTC'yi tanımasına katkı sağlıyor. Kıbrıs Türk kültürü, dünyada paylaşılıyor. Değerli dostum, Girne Amerikan Üniversitesi Kurucu Rektörü Serhat Akpınar'ın "National Project" vizyonuyla Birleşmiş Milletler'in tanıdığı tüm ülkelerin GAÜ'de temsilinin sağlanması ve uluslararası kampuslarının da desteği ile bu sayının 200'lere çıkarılması hedefleniyor.
Kıbrıs, kampus üniversiteleri ile bilinen bir ada. KKTC'de apartman üniversiteleri yerine Amerikan modeli, kampus bütünlüğü olan yeşil kampuslu üniversiteler kurulmuş. Mezunlarına dünya çapında iş imkânı sunabilmenin anahtarı olan akreditasyonlar üniversitelerin başarısında önemli bir yer tutuyor. Adadaki üniversitelerin, hemen hemen tüm fakülteleri dünya çapında geçerli akreditasyon kurumları tarafından akredite edilmiş. Üniversite adası hedefinin temelinde etkin bir uluslararasılaşma stratejisi bulunuyor. Bu çerçevede, akreditasyonlar ve uluslararası işbirlikleri üzerinde hassasiyetle duruluyor. Bu bağlamda KKTC Üniversiteler Konsorsiyumu ve Kıbrıs Üniversiteler Birliği önemli sıçrama tahtaları.
Özellikle de YÖK'ün denkliği de bu düzenlemede önemli bir kazanım. Çocuklarını KKTC'ye gönderecek velileri her açıdan pek çok avantaj bekliyor. Adadaki üniversitelerde hem ekonomik, hem yakın coğrafyada, hem de güzel bir iklimde ve dünyanın en güvenli ülkesinde eğitim olanağı sunuluyor. Ayrıca, KKTC üniversitelerinden mezun olan yabancı öğrencilerin, bu ülkenin birer kültür elçisi ve fahri temsilcisi olduğu da unutulmamalı.