Bu yıl liselere yerleştirme tercihleri 2 liste üzerinden yapılacak. A listesinde çeşitli okul türleri arasından, ismi belirtilerek 15 tercih yer alacak. B listesinde ise sadece okul türleri olacak. A listesindeki 15 tercihine yerleşemeyen, B listesindeki 6 okul türünden ev adresine en yakın olana MEB tarafından yerleştirilecek. Tercihlerde, A listesinde il ve okul türü sınırlaması olmayacak. B listesin de ise, ikamet ettiği ilçe ve tercih başvurusu sırasında seçeceği alternatif 3 ilçe geneline bakılarak yerleştirme işlemi yapılacak. Bu grupta en az 4 okul türü işaretleme zorunluluğu var.
İlk 15 tercihindeki Fen, Anadolu, Sosyal Bilimler ya da diğer lise türlerinden birine yerleşemeyenler, bence B listelerindeki, İmam Hatip ya da Mesleki ve Teknik liselerine yerleştirilecek. E-okul üzerinden tercih yapacak öğrencilerden baraj puan şartı aranmayacak. Tercih listesinde yer almak isteyen özel okullar tam burslu olarak alacakları öğrencileri Türkiye genelinde puan üstünlüğüne göre ilk yüzde 5'lik dilim içerisinden alacaklar. Tercih işlemleri 31 Temmuz-8 Ağustos arasında yapılacak. Öğretmen Anadolu liseleri kaldırıldı. Ayrıca meslek ve teknik liselerde alanlar bir tür altında toplandı.
Tercih listesi hazırlanırken Türkiye genelindeki yüzdelik başarı çok önemli. Adayların tercihlerini genel yüzdeliklerinin bir miktar küçüğünden başlayarak, çok miktar büyüğüne kadar yaymalarında yarar var. Yelpaze ne kadar geniş olursa, kazanma oranı o kadar yüksek olur. Örneğin genel yüzdeliği 10 olan bir aday, yüzde 7'den başlayıp, yüzde 20'ye kadar yelpazeyi genişletmelidir.
Bir lisede kontenjan boşluğu olursa, burası nakille doldurulacak. Okulun taban puanının hiç önemi olmayacak. Örneğin; A Anadolu Lisesi'ne en son öğrenci 498 puanla girsin. Okulda da 8 boş kontenjan bulunsun. Buraya nakil ile başvuranlar arasından en yüksek puan alan 8 kişi (Puanları 498'den düşük olsa dahi) yerleştirilecek. Bu durumda, çok iyi Anadolu liselerine düşük puanlı öğrencilerin girmesi ve öğrencilerin puanları arasında büyük farklılıkların bulunması da mümkün olabilecek. Bu çok uzak bir ihtimal olsa da, ileride hukuksal sorunlar açabilir. Nakiller 25-28 Ağustos'ta yapılacak. Ekim de yapılacak nakillerde ise taban puan şartı aranacak. Ben bu nakil işlerini pek anlayamadım. Ne perhiz, ne lahana turşusu?
TEOG'un yıldızı, taban puansız "nakiller" olacak. MEB'in tüm liselerin kontenjanlarını doldurabilmek için yaptığı çalışmaları takdir ediyorum. Ancak böyle olmaz, bu sistem de, bence yüksek puanlı liselerde boş kontenjanlar kalırken, düşük puanlı liselerin kontenjanları dolacak. Bu işin doğrusu, devlet liseleri ile özel okulların bir arada olduğu ortak tercih listesidir. Aynen ÖSYM'de olduğu gibi.