YGS'ye giren öğrenciler ve aileleri heyecanlıydı. ÖSYM özveriyle çalışıp, sonuçları 29 Mart'a yetiştirdi. Bu bir rekor, bir takım ruhu. Önce herkes şaşırdı, puanını öğrenmek için ÖSYM'nin sayfasına akın etti. Son üç yılda, ÖSYM tekrar güvenilir bir kurum olmak için çok çalıştı. Sınav salonlarının kamerayla denetlenmesiyle olası sorunların önüne geçildi. Cevap kâğıtlarına kırmızı kutu uygulaması sınav görevlilerince başarıyla yerine getirildi.
Soru kitapçıkları üzerinde Karekod Etiket uygulaması süreci hızlandırdı. Cevap kâğıdı tarayıcılarının ve optik okuyucuların kapasitesi artırıldı. Tarama ve Optik okuma eşzamanlı yapıldı. Değerlendirme işlemi iki farklı yazılımla doğrulanarak sonuçlandırıldı.
Bu yıl YGS sorularının yüzde 20'si açıklandı. Soruların yayınlanmamasının nedeni, soru sayısının yetersizliği değil. ÖSYM havuzda soru biriktirmek istiyor. Önemli olan doğru bilgi ve beceriyi, doğru ölçecek soruları sağlamak.
Ancak, madalyonun bir de diğer yüzü var. Sorular hem TV ve gazetelerde paylaşılmalıydı. Şimdi 2 milyon kişi internete girmek zorunda. Geçmişte, uzmanların uyarısıyla hatalı sorular iptal ediliyordu. Şimdi bu kontrol mekanizması ortadan kalkmış oluyor. Öğrenciler ne yaptığını göremeyeceği için kendini geliştiremeyecek. Ayrıca soruların yayınlanması şeffaflık açısından önemliydi.
ÖSYM, uygulamalarına bir yenisini daha ekledi. Tarihinde ilk kez birincileri açıklamadı. Birincilerin iznini aldıktan sonra isimleri açıklanabilecek. Bence, doğru bir karar. Özellikle dershaneler bu çocukları istismar ediyordu. Başarı yalnız dershanelerin değil, onları yıllarca yetiştiren okulların da olmalıydı. Ayrıca gazete ilanlarında, ortaöğretim puanı içinde olan ya da olmayan, kısacası objektif olmayan sonuçlarla kamuoyu yanıltılıyordu.
Bu yıl, geçen yıla göre yaklaşık 200 bin fazla öğrenci YGS'de 180 puan ve üstü aldı. Bu kesinlikle üniversitelerimizin kontenjanları dolacak anlamına gelmez. Zaten, Ek Yerleştirmelerde yeni programlar açılmayacak. Sadece merkezi yerleştirmede boş kontenjanlara yerleştirme yapılacak. LYS'ye başvurularda geçen yıla göre farklı bir durum yaşanacağını zannetmiyorum. Bence, 100 bin kontenjan boş kalır. Sonuçlarla beraber, ikinci aşama başlamış oldu. LYS için 22-30 Nisan arasında başvurulacak.