Geçen hafta da yazdım, hükümet sınava dayalı eğitim sistemini, okula dayalı hale getirecek. Bu da ilk etapta SBS'de kendini gösterecek.
SBS'ye yönelik dershaneler önümüzdeki yıl kapanır ve bu konuda ilk adım atılmış olur. Ancak üniversiteye girişte sınavlar kalkmayacağından, üniversite için de okul odaklı sisteme geçilene dek dershaneler sürer.
Tahminim, uzun süreçte kademeli olarak kapanabilir.
Üniversite sınav sisteminin değiştirileceği iddiaları var.
Eğitimle ilgili değişikliklerin altyapı hazırlanmadan gündeme gelmesi, öğrenci ve ailelerin psikolojini bozuyor. Öğrenciler "Önümüzdeki yıl ne yapacağız?" diye soruyor. Sorunun yanıtını bir an önce vermek gerekiyor.
Sıralama sınavları, uzun sürede hazırlanır.
Binde bir puan bile çok önemlidir.
Burada hemen 11. sınıf öğrencilerini uyarıyorum. Önümüzdeki yıl sınav bu yılın benzeri olacak. Dershaneler de kademeli olarak kapanacağı için, bu kurumların bu yılı örnek almasında yarar var. Ancak, 10'uncu ve altındaki sınıflar için değişiklikler olabilir. Bunları da MEB ve YÖK süreçte kamuoyuyla paylaşacaktır.
Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi Avcı'nın ifadesiyle, 35 devlet üniversitesinin öğrenci seçme sistemini kendilerinin yapması öngörülüyor. Ancak YÖK'e verilen yasa taslağında ise, özellikle devlet ve vakıf üniversitelerinin burslu bölümü için, merkezi sınav, akabinde de merkezi yerleştirme isteniyor.
Burada bazı üniversitelerin kendine has sınav yapması ya da öğrenci seçmesi çok yanlış olur. Zaten bu olamaz, öğrenci büyük şaşkınlık yaşar.
Ancak 2015'ten itibaren önce merkezi sınav yapıldıktan sonra, üniversiteler için merkezi yerleştirmeden vazgeçilebilecek. Üniversiteler merkezi sınav sonucunda kriterlerini ortaya koyacak. Öğrenciler de ona göre tercih yapacak.
Ancak ücretli 4 ya da 2 yıllık vakıf üniversiteleri, kontenjan dolmadığından, merkezi sınavsız da, öğrencisini kendi kriterleriyle seçebilecek.
Tabii bunlar hemen olacak şeyler değil; 2-3 yılda oturacak bir sistemdir.
Üniversite sınavına girecek gençleri, değişiklikler bugün olacakmış gibi tedirgin etmenin anlamı yok.