Ortaöğretim Başarı Puanı 1982'den beri uygulanıyor. Önce öğrencinin kişisel başarısı göz önünde tutuldu. Bu uygulama fen ve Anadolu liselerini boşaltıyordu. 1999'da okulun kitlesel başarısı (AOBP) devreye sokuldu. Bu kez fen ve Anadolu liseleri mutlu olurken, diğer liseler mutsuz oldu. Bu uygulamada, herkesin mutlu olma şansı yok.
Bu yıl ÖSYS'de, lise diploma puanı dikkate alınacak. 100 üzerinden alınan diploma puanı, 5'le çarpılıp OBP'ye dönüştürülecek. Böylece 50 olan en düşük diploma puanı için 250, 100 olan için de OBP 500 ola- cak. Daha sonra 250-500 aralığındaki bu puanlar 0.12 katsayısıyla çarpılacak. Sonuçta OBP'nin katkısı 30 ile 60 arasında değişecek. Yeni uygulamada okulun YGS puanıyla ilişkisi kaldırıldı. Böylece adayın kişisel başarısı ortaya çıkacak.
YGS puan ortalamaları yüksek olan fen ve Anadolu liselerinde okuyan ortalama düzeyde ve ortalamanın altında başarılı öğrencilerin yeni uygulamayla okul başarıları azalacak. Zor yüksek not alınan okulların öğrencileri, yüksek diploma puanı adına başka okullara geçiyor. Kişisel başarının esas alınması, olumlu görülebilir. Bu uygulama bazı öğretmenlerin bol keseden not vermesine de yol açabilir. Böylece, ciddi not veren liselerin öğrencileri mağdur olabilir. Eskiden olduğu gibi notlar lise içinde standardize edilmeyecek.
Bizde notlar objektif ve standart değil. Seçkin okul öğrencileri tedirgin. SBS'de bu okulları, üniversiteye girişte kitlesel başarısı yüksek diye seçtiler. Başarılı liselerin öğrencilerinin AOBP'nin kalkmasıyla avantajını yitirdiği doğrudur. Ancak bu öğrenciler sınav performansı ile kaybı telafi edebilir.
Beni düşündüren, maç başladıktan sonra kural değiştirilmesi. Şimdi, öğrenci ve velinin gözünde en iyisi bonkör not veren lise olacak. Bu yeni sistem 2014'te ilk kez 9. sınıfa başlayacak öğrencilere uygulanırsa, gençler mağdur olmaz.
Kişisel başarıyı ön plana çıkaran bu uygulamayla ilgili Danıştay'a dava açıldı. Birçok fen ve Anadolu lisesi öğrenci velisi de dava hazırlığında.
Kısacası, bu yıl da gençlerin geleceği için yargının kararı beklenecek. Ancak, yasal çerçevede, AOBP'nin geri gelebileceğini düşünmüyorum.