Üniversite sınavlarında puan hesaplama, değerlendirme ve yerleştirmede değişikliğe gidildi. Liselerin YGS başarı puan ortalaması sisteme katılmayacak. Yeni düzenlemeye göre; 2012-ÖSYS'de yerleştirme puanının hesabında, ortaöğretim diploma notu dikkate alınacak. 100 üzerinden alınan diploma notu, 5 ile çarpılarak ortaöğretim başarı puanına (OBP) dönüştürülecek. Böylece, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, en yüksek 100 olan diploma notu için de OBP 500 olacak. Daha sonra 250 - 500 aralığındaki bu puanlar, 0.12 katsayısı ile çarpılacak. Böylece elde edilecek en düşük OBP'nin etkisi 30 puan; en yüksek OBP'nin ise 60 puan olacak. Böylece sınav başarısı ön plana çıkarılacak. Kabaca bir hesap yaparsak, üniversiteye giriş puanının yaklaşık yüzde 85'ini testler, yüzde 15'ini okul başarısı oluşturacak.
Önümüzdeki yıl, yüksek not almanın çok zor olduğu okulların öğrencileri diploma notunu yüksek tutmak adına başka okullara gidecek. Bunu 1999'da fen ve Anadolu liselerinin son sınıflarının boşalmasında da yaşamıştık.
Zamanlama yanlış
Ayrıca bu değişikliğin sınava iki hafta kala yapılmasını da hiç pedagojik bulmuyorum. Önceki sistemde öğrencinin başarısı okulun başarısı ile ilişkilendiriliyordu. Okulun başarısı yüksekse sınavlarda ortalamanın altındaki öğrenciler yukarı çekiliyordu. Orta başarıdaki okullarda ise, çocukların kaybı ya da kazancı olmuyordu. Sorun, bundan sonra ağırlıklandırmanın kaldırılması.
Bu kararın uygulanması doğru değil. Ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı (AOBP) bir anlamda başarı düzeyi çok yüksek olan okulların öğrencileri için bir ödüllendirmeydi. Bu açıklama bir ay önce olsaydı inanıyorum ki, fen ve Anadolu liselerinin son sınıfında okuyan birçok öğrenci, okul değiştirirdi.
Bence, bu yeni sistemle birlikte üniversiteye girişte okulların ağırlığı azalır. Not pazarlıkları başlar. Öğretmenlerle, öğrenci ve veli karşı karşıya gelir. Kısacası zamanlama yanlış. Yeni sisteme iyi niyetle baktığımızda doğru. Ne yazık ki okullarımız arasında eğitim kalitesi ve not standardı eşit değil.