Türkiye'de özel dershanelerin kökleri cumhuriyetin ilk yıllarına uzanıyor.
İlk yıllarda dil, sanayi, ticaret, sanat vb. alanlarda kurs düzenlemek için açılmışlardı. 1950'li yıllardan sonra da dershaneler, eğitimin yaygınlaşmasına paralel olarak seçme ve eleme sınavlarına öğrenci hazırlamaya başladı. Ancak ne var ki, yıllar yılı dershanecilik sektörü, eğitim sistemindeki boşluktan doğan kurumlar olarak gösterildi. Oysa ki dershanelerin, tamamlayıcı eğitim kurumu olarak çalıştığı hiç dile getirilmedi.
Eğitimdeki en küçük olumsuzluğun suçlusu hep dershaneler oluyor. Oysa Türkiye'de dershaneler, fırsat eşitsizliğinin sebebi değil, aksine aynı eğitim hizmetini vererek, ülkenin dört bir yanında fırsat eşitliğinin bir göstergesi. Önceleri sınav şampiyonları sadece üç, dört büyük şehirden çıkarken şimdi dereceye giren öğrencilerin çoğunluğu Anadolu'dan. Zincir dershaneler eğitimin olanaklarını ülkenin en ücra köşelerine götürüyor. Ülkemi verdiğim konferanslardan dolayı adım adım geziyorum.
Her şeyi gözlerimle gördüm. Öğrencilere layık fiziki ortamda, kaliteli ders ve testlerle eğitimin suç olduğunu zannetmiyorum.
Bütünsel bakış açısı
Ayrıca, dershaneler başarılı ve maddi desteğe muhtaç öğrencilere burs vererek eğitimde imkân ve fırsat eşitliğine katkı da sağlıyor. Elbette şunu unutmamak gerekiyor; okullar eğitimin temeli, dershaneler ise tamamlayıcı kurumdur. Birbirleriyle koordineli çalışmalılar. Eğitimin böyle bütüncül bir vizyon ve enerjiye ihtiyacı var.
Ülkemizdeki algı, maalesef dershanelerin sadece Türkiye'de olduğu yönünde.
Fakat Japonya, G. Kore, ABD başta olmak üzere pek çok ülkede dershaneler sektör bazında faaliyetlerini sürdürüyor.
Hatta dershanelerin Avrupa'da bir birliği dahi var.Europan Network of Edicational Support& Concern (ENESCO -Avrupa Dershaneciler Birliği) bundan dört yıl önce Yunanistan'da kuruldu.
Bu birliğin üyelerinden biri de Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) yani Türkiye. Birliğin içinde Portekiz, Avusturya, Almanya, Fransa, G. Kıbrıs ve Yunanistan var.
Sektörün önemli toplantısı
ENESCO'nun yıllık toplantısı önümüzdeki günlerde İstanbul'da yapılacak. TÖDER'in ev sahipliğindeki toplantıda, sektörü bir adım daha ileriye taşıyacak bir konferansa da imza atılacak. 10 Mart Cumartesi, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenecek 'Dünyadaki Dershanecilik Gerçeği' konferansında, ABD, G.Kore, Yunanistan ve Almanya'dan eğitimciler ve dershaneciler dünyada dershanecilik algısını masaya yatıracak. Moderatörlüğünü yapacağım bu toplantının, eğitim sistemimize yararlı olacağına inanıyorum.