Geçen hafta, "Şubatta son kez öğretmen ataması yapılmalı" konulu yazımla ilgili onlarca mail aldım. Mailleri gönderen atama bekleyen öğretmenler benimle aynı fikirde olduklarını belirtip, onların sesi olduğum için teşekkür ettiler. Bence de haklıydılar. MEB'in, şubatta atama yapılmaması doğrultusundaki düşüncesi, sayıları 240 bini bulan öğretmen adayını üzdü. Bazı adaylar, 2 yıl geçerliği olan KPSS puanını, şubat ataması yapılmadığı takdirde kullanamama endişesini yaşıyor. Küsuratla Aralık 2009 atamasını kaçıran binlerce öğretmen panik içinde.
Öğretmen atamasının, bir seferde ağustosta yapılmasını destekliyorum. Ancak bir günde böyle bir kararın alınıp, uygulanması insanı rahatsız ediyor. Şubata az bir süre kala böyle bir açıklama yapmak ne kadar doğru? Şubat atamalarının kaldırılmasıyla ilgili öğretmen adayları MEB'i mail yağmuruna tuttu. Doğal olarak bu konu basında da yer buldu. MEB, şubatta atama olmayacağını bir kez daha yinelenirken, bu konuda medyaya yansıyan tartışmaların da haksız olduğunu ileri sürdü.
Bakanlık, 2009 bütçesinin dışına çıkarak 2010'da atanmaları gereken 26 bin öğretmenin atamasını erkene çekip, 2009'da yaptığını açıkladı. 2009'da ait tahsis edilmiş kadro kalmamasına rağmen Kasım ve Aralık aylarında iki dönem hariçten atama yapıldığını, ayrıca 10 bin kadrolu, 16 bin 122 sözleşmeli, toplamda 26 bin 122 öğretmen atamasının gerçekleştirildiği belirtildi. MEB 2010 yılı yaz döneminde, tek seferde öğretmen ataması yapacak. Bence karar doğru, zamanlaması yanlış. Kararın bir kez daha gözden geçirilmesinde yarar var.
MYO'lar için 2+2 formülü
YÖK'ün hazırlıklarını sürdürdüğü çalışmaya göre; MYO'lardan mezun olanlar, kendi branşlarında 4 yıllık lisans diploması alabilecek İşyeri Tabanlı Eğitim Sistemi olarak adlandırılan yeni formülle, artık isteyen öğrenciler 2 yıllık ön lisans eğitimin ardından, aynı branşta 2 yıl daha örgün eğitim alarak 4 yıllık lisans diplomasına sahip olabilecek.
Ön lisanstan mezun olup iş dünyasına atılanlar ise, internet üzerinde uzaktan eğitim alarak lisans eğitimlerini tamamlayabilecek. Çalışmaları hızla sürdürülen yeni formül en geç 1 yıl içinde uygulanacak. Bence, üniversiteye girişte uygulanan katsayıdan dolayı sadece MYO'ları tercih eden öğrencilerin önündeki engel de, böylece 2+2 formülüyle aşılacak. Böyle yerinde bir karar aldığı için YÖK'ü kutlamak gerekir.