İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nün bin okulda 2 bin 700 öğrenci ile gerçekleştirdiği anketin sonuçları açıklandı. Ankette okullardaki başarısızlığın nedenleri ve şiddeti önlemenin yolları öğrencilere soruldu. Değerli dostum, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, bu derece kapsamlı bir çalışmanın ilk defa yapıldığını belirtti. Anket sonuçları eğitimciler, psikologlar ve emniyetçiler tarafından değerlendirildi.
Bu ankette öncelikle öğrenci gözüyle başarısızlığın nedenleri araştırıldı. Okulda şiddetin ortadan kalkması için nelerin yapılması gerektiği, olayların içinde yer alan öğrencilere soruldu. Alınan yanıtlar uzmanlar tarafından değerlendirildi. Öğrencilerin ortak isteklerinden bazıları şunlar:
* Okullarda sosyal- kültürel ve sportif çalışmalar yetersiz.
* Okullarda güvenlik önlemleri yetersiz.
* Öğretmenler öğrencilere güvenmiyor.
* Okullar sevilir mekânlar haline getirilsin.
* Öğrencilerin özgüvenlerini artıracak çalışmalar yapılsın.
* Okullarda güç grupları oluşturulmasın.
* Öğretmenler sık sık değiştirilmesin.
* Öğretmenler sık sık rapor ve izin almasın.
* Sık sık başarısız derslerle ilgili af getirilmesin.
* Okullarda stres odaları kurulsun.
Ata Özer cesur bir eğitimci. Korkmadan anket sonuçlarının, kendilerine ayna tuttuğunu ve bu sonuçların doğrultusunda öğrencilerin başarısını artırmak zorunda olduklarını belirtti. Değerli dostumun, "başarının önünde duran engeller kaldırılmadıkça, başarı yalnızca kelime olarak kalır" düşüncesine tüm kalbimle katılıyorum. Ayrıca, İstanbul gerçeğinin Türkiye gerçekleri olduğunu unutmayalım. Öğrencilerimiz bu isteklerinin neredeyse tamamında haklılar. Bu tür anketler sık aralıklarla yapılmalı.
Kısacası, öğrencilerimizin sundukları önerileri göz ardı etmemeliyiz.