Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) OKS yerine uygulamaya başlanacak yeni sistem kapsamındaki Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) hazırlıklarını bitirdi. MEB'e göre yeni model, öğrencilerin performansını sürece dayalı bir şekilde ve çok boyutlu olarak ölçmeye dayanıyor. Modelle, ilköğretim müfredatının başarılı bir şekilde uygulanması ve yeni müfredatın temel felsefesinin yerleşmesi sağlanacak. MEB'in bu yıl uygulamaya koyacağı Ortaöğretime Geçiş Modeli'nin (OGES) ilk deneme uygulaması, örnek SBS 6 ve 7. sınıfların katılımıyla gerçekleşti. SBS'nin uygulamasıyla ilgili TÖDER Genel Başkanı, değerli dostum Enver Yücel' in değerlendirmesini sizinle paylaşmak istiyorum.
6. sınıflara 40 soru, 7. sınıflara 45 soru soruldu. Bu da haziranda yapılacak sınavda 6. sınıflara 80, 7. sınıflara 90 soru sorulacağını gösteriyor. Sınavda 6. sınıf öğrencilerine 50 dakika, 7. sınıf öğrencilerine 55 dakika süre verildi. Bu da 6. sınıf için 100 dakika, 7. sınıf için 110 dakika süre verilebileceğini işaret ediyor. MEB'in bu uygulamayı yapması son derece olumlu ve doğru bir adım. Örnek SBS uygulanması soru tipini ve sınav tarzının görülmesi açısından önemli bir nokta oldu.
Tüm kazanımlar sorgulanmalı
Sınav öğrencilerin okullarında 26 Aralık' a kadar işledikleri konuları kapsayacak şekilde düzenlenmiş. Bu da SBS 'nin içeriğinin söylendiği gibi sadece o yılın müfredatını kapsayacak şekilde oluşacağını gösteriyor. Sorulara genel olarak bakıldığında Enver Yücel'e göre en önemli bulgu şu: Öğrencilerin gelişim dönemleri doğru değerlendirilmiş. 6 ve 7. sınıfta öğrenim gören öğrencilerin, ünlü gelişim psikoloğu PİAEGET' in gelişim dönemlerinden 'somut işlem döneminde' olmaları dikkate alınarak, sorularda somut ifadelere ve şekillere yer verilmiş. Sorular içerikleri açısından konuları kapsamış. Ancak konuların içerisinde yer alan kazanımları tam olarak kapsamamış. Sınav amacına uygun şekilde öğrencilerin öğrenme eksikliklerini teşhis etme noktasında daha kapsamlı olmalıydı.
SBS'nin öğrencilerin konulara göre kazanımlarını ölçeceği ifade edilmişti. Sorulara baktığımızda örnek uygulamanın okullarda 26 Aralık 2007 tarihine kadar işlenen konulardaki kazanımları kapsamadığı görüldü. Örneğin 6. sınıflarda; matematik dersinde şu ana kadar 5 ünite işlenmiş ve bu ünitelerde toplam 35 kazanım hedeflenmiş. Bu 35 kazanımın 8 soruyla değil en az 15 soruyla sorgulanması gerekiyor. Fen ve teknoloji dersinde şu ana kadar 3 ünite işlenmiş. Bu üniteler sonunda 90 kazanım elde edilmiş olmalıydı. Bu 90 kazanımın 8 soruyla değil en az 25 soruyla sorgulanması gerekiyor. 6. sınıflarda yıl sonunda yapılacak SBS'de 80 soru ile tüm kazanımların sorgulanması pek mümkün olamayacak gibi. Soru sayısı artmalı ve her kazanım sorgulanmalı. Aksi takdirde SBS amacına tam olarak ulaşamayabilir. Ayrıca bütün kazanımlar sorgulanamazsa öğrencilerin öğrenme eksiklikleri de saptanamamış olur.
Puanların yüzdelik etkisi
6, 7 ve 8. sınıfların sonunda SBS yapılacak. Merkezi sistemle uygulanacak bu sınavlardaki soru içeriği sınıf müfredatına odaklı olacak. Bu sınavları yüzde 70 etkileyecek. 6, 7 ve 8. sınıfların sonunda öğrencilerin derslerde gösterdikleri başarı puanlarına göre Yıl Sonu Başarı Puanları (YBP) hesaplanacak. Bu puanın da yüzde 25'i alınacak. Yöneltme ve Davranış Puanı (YDP), 6, 7 ve 8. sınıflarda öğrencinin sergilediği davranışlarla yöneltme yönergesinin verileri dikkate alınarak yapılan değerlendirmelere göre belirlenecek. YDS' nin yüzde 5 ağırlığı olacak.
6, 7 ve 8. sınıflarda her bir öğrencinin SBS, YBP ve YDP sonuçlarının belirlenen oranlardaki etkisine dayalı olarak, her bir sınıf için Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (OYP) hesaplanacak. Her bir sınıf için elde edilen OYP' lerden 6. sınıfın yüzde 25'i, 7. sınıfın yüzde 35'i, 8. sınıfın yüzde 40'ı alınarak, ortaöğretim kurumlarına yerleştirmede esas alınacak olan Genel Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (GOYP) elde edilecek. 2009'da yapılacak yerleştirmede ise 7. sınıfın yüzde 40'ı, 8. sınıfın yüzde 60'ı alınacak. Sonuç olarak, ülkemiz eğitimde çok olumlu adımlar atıyor. SBS'de bunlardan biri. Bazı eksiklerinin giderilmesiyle çok yararlı bir uygulama olacak. Örnek SBS www.meb.gov.tr web sayfasında yer alıyor.