Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

2009'da OKS kalkıyor (mu)?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2009'da OKS kalkacak diye açıklamada bulundu. Bunu duyan 6. sınıf öğrencileri ve velileri çok mutlu oldu. Bir anda OKS ile ilgili çalışmalara son verildi. Hatta dershanelerin yaptığı seviye sınavlarına girilmedi. Ben bu filmi daha önce de görmüştüm. Zamanın birinde başbakan televizyona çıkıp "ÖSS kalktı" demişti. Gençler aynı şekilde sevindi ve test kitaplarını attı. Ancak akşam haberlerinde yanlış anlama olduğu açıklandı. O an gençlerin ve ailelerinin nasıl yıkıldığına şahit oldum. İnşallah bu sefer de aynı sahneler yaşanmaz.
Eğitim kalitesi yüksek bir lisede okuma hayali kuran her genci en çok heyecanlandıran kelime OKS'dir. 120 dakikalık sınavın sonunda açılan kapı, genci "Nasıl bir gelecekte yaşamak istiyorum" sorusunun yanıtıyla karşılaştırır. Buradan içeri giren küçük bir grup mutlu olurken, dışarıda kalan büyük bir grup ise mutsuzluklarıyla baş başa kalır.
Haftanın beş günü okula, iki günü dershaneye gidiyor. İki cendere arasında sıkışan genç, gençliğini unutuyor. Yaşı gereği olan sosyal ve duygusal yaşamdan uzak kalıyor. Varsa, yoksa test... test. Evet ben de OKS'nin kalkmasını istiyorum. Ancak önce şu sorumu yanıtlayın. Hangi adaletli sistemle Fen ve Anadolu liselerine öğrenci yerleştirilecek?

6. sınıflar bekleyişte
MEB'e göre 6. sınıfta uygulanan yeni müfredatın getirdiği anlayışla 2009'da OKS kaldırılacak. Burada amaç öğrenciyi okuluna bağlamak. 20072008 öğretim yılından itibaren 5'lik not sistemi yerine 100'lük not sistemi kullanılacak. Bu sistemde 6, 7 ve 8'inci sınıflardaki tüm derslerin notları karnede yer alacak. Böylece öğrencinin başarısı iki saatlik bir sınav yerine, son üç yılı değerlendirecek bir sisteme dönüşecek.
Bazı derneklerin de OKS'nin kaldırılmasıyla ilgili görüşleri kamuoyuna yansıdı. Türkiye Özel Okullar Birliği'ne göre; Anadolu liselerindeki hazırlık sınıfı kaldırıldı. Genel liselerdeki eğitim süresi tıpkı Anadolu liselerindeki gibi dört yıla çıkarıldı. Ayrıca Anadolu liselerinde fenmatematik dersleri genel liselerdeki gibi Türkçe okutuluyor. Kısacası bu okullar arasında eğitim ve öğretim farkı kalmadı. Dernek, ayrıca OKS'nin eğitim ve öğretimde beklenen bireysel gelişmeleri, yetenekleri, ilgi alanları ve farklılıklarını ölçmediğini belirtiyor. Gençleri dört derse (Türkçe, matematik, fen ve sosyal) yönelttiğini işaret ediyor. Bu nedenlerden dolayı derneğe göre OKS kaldırılmalı.
Buraya kadar anlatılanlar çok güzel. İdeali de budur. Ancak kafaları karıştıran en büyük neden Fen ve Anadolu liselerine öğrenci yerleştirmenin nasıl olacağı. Şayet not ortalamasına göre öğrenci alınırsa, bence burada büyük haksızlık yaşanır. Ülkemizdeki ilköğretim kurumlarında aynı standartlarda eğitim ve not verilmiyor. Ayrıca bu sistem velinin öğretmen üzerinde baskısını artıracak.
Geçmişte bunu Süper liselerde yaşadık. İlk yıllar 5 üzerinden mezun olan öğrenci sayısı, her okul için 1015 kişiyle sınırlanırken, son yıllarda yüzlerce kişiye ulaştı. Ne yazık ki daha sonra 5'lik öğrencilerin, 3'lük dahi olmadığı görüldü. Ülkemizde objektif bir ölçme ve değerlendirme sistemi uygulanmadığı için, son üç yılın ortalamasına göre öğrenci seçmek bayağı riskli olacak.
Sevgili 6. sınıf öğrencileri ve velileri! 2009'da OKS kalkacak diye sakın çalışmalarınıza ara vermeyin. Umarım "Kaş yapayım derken göz çıkarmayız." Hepimiz biliyoruz ki sınavla öğrenci alan Fen ve Anadolu liselerinin eğitim kaliteleri, diğer liselere göre daha yüksek. Gençlerimizi kalitesizlikte değil, kalitede eşit duruma getirelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA