2006 ÖSS puanları 160.000 184.999 arasında bulunan adaylar Açıköğretim Kontenjansız Programlarını (Açıköğretim İngilizce Öğretmenliği programı için ÖSSDİL Puanının 185.000 olması gerekir), Tablo 3A (Bu tabloda yer alan bölümlere öncelikle meslek lisesi mezunları sınavsız geçiş ile yerleştirilecek. Kontenjan boşluğu olması durumunda alan dışından olan meslek liseliler ve genel liselilerden YÖSS 0.3'lük puanıyla yerleştirme yapılacak) ve tablo 3B'de yer alan 2 yıllık önlisans programlarını (Y-ÖSS 0.3'lük puanıyla) tercih edebilecekler.
* Lisans Programlarından yapılan tercihlerin geçerli sayılabilmesi için, adayların tercih ettikleri yükseköğretim programlarının ilgili puan türünden en az 185.000 ham puan almaları gerekiyor.
* Hiç sevmediğiniz, kazansanız da okumayacağınız bir bölümü tercih listesine asla yazmayınız. Devam etmeyeceğiniz bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanmanız kayıt yaptırın veya yaptırmayın, gelecek yıl Açıköğretim Kontenjansız Programları hariç, AOBP'nin çarpılacağı katsayının yarı yarıya düşmesine neden olacak.
Başvurular internetten yapılacak
* Tercih listenizi düzenlerken listenize aldığınız programların "özel koşullarını" mutlaka okuyunuz. Durumunuz belirtilen koşullara uymadığı taktirde o yükseköğretim programını kazanacak kadar puan alsanız bile tercihleriniz geçersiz sayılacak.
* Tercih listenizi düzenlerken listenize aldığınız programların yurt koşullarını, bulunduğu şehirdeki barınma imkanlarını, internetten eğitim yapıp yapmadığını, düşünüyorsanız vakıf üniversitelerinin ve ikinci öğrenim ücretlerini, kayıt için sağlık raporu, mülakat, bedeni yeterlilik isteyip istemediğini hangi belgeleri istediğini araştırınız
* Bu sene tercih başvurularınızı internet üzerinden kendiniz ya da ÖSYM Başvuru Merkezleri (görevlendirilen okullar ve ÖSYM büroları) aracılığı ile yapabilirsiniz.
* ÖSYM başvuru merkezinden 3 YTL ödeyerek kılavuzunuzu alınız. Daha sonra 10. YTL yerleştirme ücretinizi 24 Temmuz - 9 Ağustos arasında Ziraat, Vakıf ve Halk Bankalarından birine TC Kimlik numaranızı belirterek yatırınız.
* Tercihlerinizi internetten kendiniz yapacaksanız; bankaya yerleştirme ücreti olan 10. YTL'yi yatırdıktan "en az iki iş günü" sonra 26 Temmuz - 11 Ağustos arasında internet bağlantısı olan ve yazıcısı bulunan bir bilgisayarı kullanarak www.osym.gov.tr adresinde, ÖSYM sayfasındaki "2006 ÖSYS Tercih" başlıklı alana "T.C. kimlik numaranız ile ÖSYS şifrenizi" giriniz. Tercih formuna tercihlerinizi yazıp kontrol ettikten sonra gönderiniz. Yazıcıdan "tercih listesini" alınız. Bu işlemler sonunda ekranda "tercihleriniz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir" uyarısını görmeniz gerekir.
* Tercihlerinizi ÖSYM başvuru merkezi aracılığı ile (randevulu) internetten yapacaksanız; 26 Temmuz 9 Ağustos arasında başvuru merkezinden, isterseniz kılavuzunuzu alırken, isterseniz daha sonra ancak "yerleştirme ücretini bankaya yatırdığınız tarihten en az iki iş günü sonrasına" denk gelmesi koşuluyla "randevu" alınız. Randevu aldığınız gün ve saatte, tercih formu, banka dekontu ve bir kimliğinizle birlikte ilgili başvuru merkezine gidiniz. Başvuru merkezi görevlisi, tercihlerinizi sisteme girip, size onaylattıktan sonra, ÖSYM' ye gönderecek. Daha sonra da yazıcıdan tercih listesini alarak size verecek. Tercih hizmeti ücreti olarak 2. YTL ödeyeceksiniz.
* İnternet kullanımında deneyimli olmayan veya yanlış yapmaktan çekinen adayların tercih bildirimini başvuru merkezi aracılığı ile yapmaları gerekiyor. Tercihlerin internet üzerinden aday tarafından gönderilmesi durumunda yapılabilecek yanlışların sorumluluğu adaya ait olacak.
* Tercih bildirim işlemi başvuru merkezi aracılığı ile veya tarafınızdan internet üzerinden gerçekleştirildikten, tercihlerinizde ve tercihlerinizin sıralanmasında herhangi bir değişiklik yapılmasının kesinlikle mümkün olmayacağını unutmayınız.