Yaklaşık 400 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla gerçekleştirilen İstanbul Kitap Fuarı'nın ana teması bu yıl " Avrupa'daki Türkiye, Türkiye'deki Avrupa " olarak belirlendi. Bu tema çerçevesinde edebiyattan kültüre geniş bir yelpazede yaklaşık 210 etkinlikte 750 yazar, sanatçı, bilim adamı, gazeteci ve politikacı konuşmacı olarak yer alıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da kitapseverler yüzlerce değerli yazarla buluşma imkanı buldu. Bu yıl ilk defa çocuklar için 25'e yakın masal okuma, teatral gösteri, oyunlu okuma ve atölye çalışması etkinliklerini sadece çocuklar için yapılıyor. Fuarda bu yıl KKTC, Makedonya, Avusturya, ABD, Ermenistan, Almanya, Yunanistan ve Küba'dan gelen yayınevleri ve yayıncılar birliği temsilcileri yer alıyor.
Fuarda Türkiye Yazarlar Sendikası, " Nazım Hikmet'ten Bugüne El Yazısı Şiirler " sergisi gerçekleştirdi. Kitap fuarında kitapseverlerle buluşan diğer bir sergi: Osman Köker tarafından gerçekleştirilen "Sireli Yeğpayrıs (Sevgili Kardeşim): 100 yıl Önce Türkiye'de Ermeniler" kartpostal sergisi.
Bir Zamanlar Yayıncılık'ın katkılarıyla hazırlanan sergide Orlando Carlo Calumeno Koleksiyonu'nda yer alan 4.000 kadar kartpostal arasından seçilmiş, çoğunluğu 1900-1914 yıllarında basılmış 500 kartpostal sergileniyor. Fuarda ziyaretçiler, fotoğrafçı Banu Alagöz ve Mustafa Önder'in gözüyle Thailand'ın Kho Phi Phi adasından Tsunami felaketi öncesi ve sonrası izlenimlerin yer aldığı "Dalga!.. Öncesi ve Sonrası" başlıklı fotoğraf sergisini görme imkanını buluyor. Fuarda, Atlas dergisi sanatçılarının 40'a yakın seçme fotoğrafından oluşan "Atlas'ın Gözüyle Dünya" sergisi de yer alıyor. İlgi çekici bir diğer sergi; aralarında Che Guevara'nın da fotoğraflarının olduğu "Küba'daki Politik Hayat" üzerine 25'e yakın fotoğrafın yer aldığı Küba fotoğrafları sergisi oldu. Ayrıca lise ve üniversitelere hazırlık konusunun önde kurumlarından Final Dergisi Dershanesi'de özel bir stand açtı.
Fuar her yıl olduğu gibi bu yıl da yurtdışından değerli yazarları konuk ediyor. Fuara bu yıl, Wilbur Smith (Zambiya); Thomas Meyer (Almanya); Kenize Mourad, Plantu, Jean Christophe Rufin, Valeri TongCuong, Grigori Tomski (Fransa); Yiannis Xanthoulis, Dimitra Petrula (Yunanistan); Jorge Parrondo (İspanya); Moris Farhi (İngiltere); Asa Lind, Mikael Niemi (İsveç); Ali Yıldırımoğlu, Cengiz Abdullayev (Azerbaycan) katılıyorlar. Fuarda aynı zamanda, kendini farklı alanlarda geliştirmek ve kariyerini sürdürmek isteyen kişilere de farklı pencereler açılıyor. Beylikdüzü'nde 16 Ekim'e kadar sürecek fuarda öğrenci ve öğretmenlerden giriş ücreti alınmayacak.