Çocuğumilkokul birinci sınıf öğrencisi ama öğretmeni müfredatın önünde gidiyor. Ne yapmalıyım? K.M./Bolu
İlkokula başlama yaşının 5.5'a inmesi; hem çocukta, hem de öğretmenlerde sıkıntıya neden oluyor.
OKUMAYI SEVDİRİN
Tecrübeli ve idealist öğretmenlerimiz biraz aceleci davranabiliyor; Yapabilen çocukları baz alarak müfredatın önüne geçebiliyorlar. Bunu bazen de diğer sınıflardan daha başarılı olmak ya da en başarılı öğrencileri kendi sınıflarından çıkarmak için de yapabiliyorlar. Ancak burada esas unutulan; çocuğun bu durumdan etkilenme düzeyidir. İlkokul birinci sınıf; çocuğun okulu, okumayı, öğrenmeyi seveceği ya da reddedeceği bir yerdir. Eğer çocuk burada kendisini baskı altında hissediyorsa, öğrenmenin keyfini de yaşayamaz. Bu nedenle çocuğunuza öğrenmenin keyfini yaşayabileceği tecrübeler yaratın. Zorlama ve baskı yolu ile değil; görerek, işiterek ve haz alarak öğrenmesi konusunda teşvik edin. Motivasyonunu yüksek tutun.
KIZIM KULAĞINI DELDİRMEK İSTİYOR
10 yaşındaki kızım kulağını iki yerinden deldirerek küpe takmak istiyor. Deldirmesinde bir sakınca var mı? A.K./Bursa
Elbette burada esas olan bu işlemin sağlıklı koşullarda yaptırılmasıdır. Hijyenik olmayan bir ortamda yapılması nedeniyle; çocuk kulak enfeksiyonu kapabilir ve sonuçları hiç istenmeyen boyutlara varabilir. Kızınız arkadaşında gördüğü küpelere özenmiş ve bundan dolayı kulağını deldirmek istiyor olabilir. Tercih sizin ama ben 13-14 yaşında yaptırılmasının daha uygun olduğunu düşünüyorum. Ayrıca ona şu an kulağını deldirse bile, okulda küpe takamayacağını hatırlatın. Bu nedenle isterse okul saatleri dışında klipsli küpe takabileceğini söyleyin. Bu konuda net olun ve ona belirteceğiniz yaş aralığında yaptırmasının daha doğru olduğunu belirtin.
ÇOCUĞUM VEJETARYEN GİBİ
8 yaşındaki kızım vejetaryen gibi hiç et, tavuk ve balık yemiyor. Nasıl bir yol izlememi önersiniz? F.P./İstanbul
Vejetaryenlik görerek öğrenilir ya da çocuk, bir hayvanın kesilmesine tanık olmuşsa da ortaya çıkabilir. Ancak buradan vejetaryen olmanın sağlıklı olunamayacağı anlamının çıkarılmaması gerekli. Özellikle etten alınacak olan protein ve enzimler, başka ürünlerle de karşılanabilir. Çocuk, süt ve süt ürünleri, kurubaklagiller ve demir-kalsiyum içerikli sebzelerle ihtiyacı olan proteini alacaktır. Kesinlikle onu et yemeye zorlamayın ya da bu durumunu dalga konusu haline getirmeyin. Yaşam biçimini şekillendirmesi konusunda onu yönlendirin. Sağlıklı beslenme kurallarını da olabildiğince anlatmaya çalışın.