Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Cinsellikle ilgili detay vermeyin

Tüp bebek yöntemiyle hamile kaldım. Çocuğum şu an beş yaşına geldi. Bana "Anne ben nasıl oldum?" diye soruyor. Ona bu durumu nasıl anlatabilirim? K.F./Bolu
Tüp bebek yöntemi; anne ve babanın sperm ve yumurtalarının laboratuvar ortamında döllendirildikten sonra anne rahmine yerleştirilmesidir. Özellikle son 20 yıldır bu yöntemle çok başarılı sonuçlar alınıyor.

BASİT ANLATIMLAR
Çocuklar, 5-6 yaşlarından itibaren nasıl geldiklerini sorgulamaya başlarlar. Bu konudaki her açıklama onun kendileri hakkında bir fikir kazanmasını sağlar. Ben genelde çok fazla detaya girmeden, çocuğun kafasını karıştırmadan, basit ve yalın anlatımları savunuyorum. Çok küçük yaşlarda, çok fazla detay içeren cinsel tanımlamaların, kafalarının karışmasına neden olacağını düşünüyorum. Bu nedenle ona "Seni çok istedik. Senin olman için doktor amcalar/ablalar bize yardımcı oldu. Ve sen karnımda büyüdün. Artık karnımın içi sana dar gelince, sıkıldın ve dışarı çıktın" diyebilirsiniz.

KANGURU BAKIMINA DİKKAT!
Son yıllarda bir çok ünlüde de gördüğümüz 'kanguru bakımını' doğru buluyor musunuz? Bebeği bu şekilde taşırken nelere dikkat etmek gerekiyor? P.T./Kayseri
Kanguru bakımı, daha çok prematüre yani zamanından önce doğan bebeklerde kullanılmaktadır. Bu taşıma yönteminde; bebeğin üzerinde bere ve bezin dışında kıyafet olmaz. Bebek anne göğsünde yatar ve ten temasını hisseder. Dışardan bir bezle sarılarak taşınır. Doğru yöntem ve teknikler konusunda annenin doğru eğitilmesi şarttır. Yanlış uygulamalar bebekte solunum yetersizliği ya da bedensel sorunlara neden olabilir. Ayrıca astım ve solunum sorunu olan çocuklarda kullanımı uygun olmayabilir. Doğru uygulanırsa; bebekle anne arasındaki ilişki yoğun olur. Bebek kendisini güvende hisseder.

ÇOCUĞUN IQ SEVİYESİ ARTIRILABİLİR
Kişinin IQ'su yani zeka seviyesi tamamen genetik midir? Yaş ve çevresel faktörler, IQ'nun azalmasına ya da artmasına neden olabilir mi? M.D./Manisa
IQ, her zaman merak edilen bir konudur; anneler çocuklarının, öğretmenler öğrencilerinin zekasını, kişi de kendi IQ'sunu merak eder. Bana göre kişiyi etiketlemek doğru değil ama potansiyelini bilerek doğru yönlendirmek daha etkindir. Bu nedenle IQ değişebilir bir olgudur. Örneğin; dikkat eksikliği olan bir çocuk, üç yıl önce 110 IQ'ye sahipken, doğru yönlendirilmezse, IQ seviyesi bugünkü testlerde 75 çıkabilir. Son yapılan araştırmalar da IQ'nun doğru eğitim ve yönlendirmelerle arttırılabildiğini gösteriyor. Ben de aynı fikirdeyim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA