* Mangalın fazlası sağlığa zararlı mıdır?
Yüksek ateşte, kısa sürede pişirilen etler, kanserojen etki yaratır. Örneğin ülkemizde kebap ve mangalın çok yoğun yapıldığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, mide ve kolorektal kanserler batı bölgelerine göre daha sık görülüyor. Bu nedenle mangalı çok fazla tüketmemek lazım.
* Mangaldan vazgeçemeyenler için ne önerirsiniz?
Öncelikle ateşin kor haline gelmesini beklemek gerekir. Daha sonra da et, sebze ya da ne pişirilmek isteniyorsa ateşten 15 cm. uzak bir mesafeye yerleştirilmeli. Böylelikle etin yavaş pişmesi sağlanır. Kanserojen etkiyi azaltmak için etle birlikte birtakım antioksidanlar da alınabilir. Bu nedenle mangalla birlikte C vitamini bakımından zegin bir meyve suyu içilebilir ya da yeşil salata tüketilebilir.