* Hasta istemiyor olsa bile, sağlığı için memesini almanız gerekiyorsa alır mısınız?
Hasta haklarına göre, öncelikle onu bilgilendirmemiz ve ona karşılaşılabilecek bütün olasılıklardan bahsetmemiz şart. Bazen hastanın talebiyle sonraki ek tedavilerden kurtulmak mümkün olabilir. Kanser olmayan bir hasta, "Mememi alın" derse almam! Ama kanser olan bir hastada çok küçük bir tümör de olsa, memeyi almak tedavi yöntemlerinden biri olduğu için bu talebi kabul edebiliriz. Bu kararı vermeden önce hasta mutlaka yeterli şekilde bilgilendirilmeli ve eğitilmelidir.
* Memenin tümünün mü yoksa bir kısmının mı alınacağı, hasta ameliyata girdikten sonra mı belirlenir?
Çoğunlukla ne yapacağımızı ameliyattan önce hastaya söyleriz. Ameliyat sırasında doğabilecek istisnai durumlar düşük yüzdedir. Memesinin sadece bir kısmının alınacağını söylediğimiz bir hastanın ameliyattan çıktığında memesinin hepsini kaybetmiş olduğunu görme ihtimali azdır. Benim hiç bu durumda kalan bir hastam olmadı. Hasta ameliyata tüm olasılıkları bilerek girer. Ben genellikle şu ifadeyi kullanırım: "Memenizi almamız gerekiyor ama koruma şansımız olursa koruyacağız."
* Koruyucu meme cerrahisi uyguladığınızda, 'Ya az da olsa tümör kaldıysa' diye korkuyor musunuz?
Hayır. Ben ön hazırlıklarımı gerçekten güvendiğim radyoloji ekipleriyle birlikte yaparım. Bu yüzden ikinci bir operasyona ihtiyaç duyulması ihtimali binde birdir.