Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde özel bir hastanede görevli doktor Şeyhmus Baraj, sıra bekleme nedeniyle çıkan tartışma sonrası altı hasta yakını tarafından hunharca dövülmüştü.
Doktor, kendini muayene odasına kilitleyip canını zor kurtarmıştı.
Mahkeme saldırganlar için adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılama kararı verince Ba- raj da adliye önünde doktorluk diplomasını yırtarak istifa etti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, karara itiraz edince saldırganlar tutuklu yargılanmak için tekrar yakalandı.
Benim bu olaydan anladığım şu; eğer saldırı sosyal medyada gündem olmasaydı bu caniler hiçbir şey olmamış gibi aramızda dolaşacaklardı.
Saldırganların tutuklu yargılanması için illa olayın sosyal medyada gündem olması mı gerekiyor?
CEZA VERİLMELİ
Hâlbuki Sağlıkta Şiddet Yasası kabul edildi. Sağlık çalışanlarına yönelik kasten yaralama suçlarından tutuklu yargılamayı sağlayan ve sağlıkta kamu hizmetini engelleme suçunu ise daha ağır cezaya çarptıran kanun maddesi var.
Asıl tartışmamız gereken; ilk mahkemeden neden tutuksuz yargılanma kararının çıktığı!
Kanunlar süs için değil, uygulansın diye çıkarılır!
Doktorlar zaten zor ve yoğun çalışma şartları yüzünden isyan ediyor. Doktorlarda yurt dışına göç hızlandı.
Bir doktorun yetişmesinin hem ailesine hem de devlete maliyeti çok yüksek. Biz yetiştiriyoruz, yabancılar elimizden kapıyor!
Çünkü Türkiye'de doktor döven tutuklanmıyor!
Yıllarca süren zorlu ve pahalı tıp eğitimi, bu vicdansızlar doktor dövsün diye mi veriliyor?
Hakimler sağlık çalışanlarına saldıranlara hak ettikleri cezayı vermekte tereddüt etmemeli! Sağlık çalışanına saldıran kişinin hemen tutuklanıp cezaevine konulduğunu herkes görmeli!
TELEFONU ALMANYA'DAN ÇABUK DEĞİŞTİRİYORUZ
Eski 'Captain America' Chris Evans, yedi yıldır kullandığı telefonunu nihayet değiştirdiğini şu mesajla paylaştı: "Işıklar içinde uyu. Birlikte harika işler yaptık. Menü tuşunu özleyeceğim."
Ünlü oyuncu eski telefonunun batarya problemine atıfta bulunmayı da ihmal etmedi: "Yüzde 100 olan bataryanız bir anda yüzde 15'e düşer, dakikalar içerisinde de kapanır... Ona sahip olmak vahşi bir yolda olmak gibiydi."
Reklama girmesin diye telefonun markasından bahsetmedim ama ünlü aktörün bugün ergenlerin bile kullanmak istemeyeceği bir telefonu vardı.
Peki, 80 milyon dolar serveti olan Evans gibi zengin bir oyuncu neden bir telefonu yedi yıl kullanır?
Genelleme yapmak doğru olmaz ama Batı kültüründe özellikle de Evans gibi yetişkinler bir aleti eskimeden değiştirmiyor.
"Teknolojinin gerisinde kalmamak lazım" diyebilirsiniz ama son yedi yılda akıllı telefonlarda büyük bir değişim olmadı. Kameralar gelişti, ekran büyüdü vs.
80 milyon doları olan biri hayatının sonuna kadar her gün yeni telefon alabilir ama almıyor çünkü tasarruf etmenin erdemi ile büyümüş bir o.
Bizde de eski insanlar israf etmekten çok korkar.
Dünya genelinde ise marka bağımlısı, gösterişi seven bir yeni kuşak gelişti. Sevdikleri markayı savunmak için sosyal medyada tartışmaya girenler bile var. Büyük markalar özellikle bu tip gönüllü elçileri çok sever.
Son iki yılda dövizdeki artışa bağlı olarak kullanım süresi uzamaya başlasa da Türkiye'de akıllı telefonu değiştirme süresi ortalama 3 yıl. Bu oran Almanya ve İngiltere'de dört yıl!
Fazla söze gerek yok!
GÜNLÜK KİRALIK EVDE PARTİ YASAK!
Popüler bir günlük ev kiralama platformu, kiralanan evlerde parti ve etkinliklere yönelik geçici yasağı kalıcı hale getirdi.
Bu uygulama ilk olarak pandemi döneminde 'halk sağlığını korumak için' geçici olarak başlatılmıştı.
ABD merkezli şirket, bu kuralın zaman içinde bir halk sağlığı önlemi olmanın ötesine geçtiğini, ev sahipleri ve komşularının bundan çok memnun kaldığını açıkladı.
Kural getirildiğinden beri partilere dair şikayetlerde yüzde 44'lük bir azalma olmuş.
Ev sahipleri için güzel bir gelişme. Evi iki günlüğüne kiraya veriyorsun eğlence mekanına dönüştürüyorlar! Özellikle villaları sahibinin onayı alınmadan parti organizasyonu için kiralayanlar var!
HAVA KİRLİLİĞİ SİGARA KADAR ZARARLI
Avrupa Çevre Ajansı tarafından yapılan yeni çalışmada, Avrupa'da kanser vakalarının yüzde 10'unun hava kirliliğinden kaynaklandığı ortaya çıktı.
Kanser ve çevre etkilerinin incelendiği araştırmada, her yıl 2,7 milyon kişinin kirlilik yüzünden kansere yakalandığı belirtildi.
Hava kirliliği sadece kanser yapmıyor, insan vücuduna 3 yıl ilave yaşlanmaya eş değer zarar veriyor.
Hava kirliliği günde 1 paket sigara kadar zarar veriyor! Dünyada her dakika 13 insan hava kirliliği nedeniyle erken ölümle karşı karşıya kalıyor.
Özetle hava kirliğinin olmadığı ya da çok düşük seviyelerde olduğu şehirlerde yaşamak ömrü uzatıyor.
"İşim büyükşehirde" diyorsanız en azından hava kirliliğinin düşük olduğu semtlerde yaşayın!
Kiralık ya da satılık ev arıyorsanız önce ilgilendiğiniz semtin hava kirliliği oranına bakın!
SAHTE HESAPLARLA YALANDAN MÜCADELE!
Güya Facebook'ta dezenformasyon, spam veya propaganda amaçlı sahte hesapları yasaklanmıştı! Wired'ın raporuna Meta'nın sahte Facebook hesaplarından 30.3 milyon dolardan fazla para kazandığı ortaya çıktı.
Temmuz 2018 ile Nisan 2022 arasında elde edildiği belirtilen bu gelirin, platformdaki sahte hesap ağları tarafından yayınlanan reklamlarla ilişkili olduğu belirtiliyor.
Mantık şu aslında: Hesap sahte de olsa sonuçta rakamsal açıdan fazladan kullanıcı demek. Reklam ücretlendirmesinde, şirket değerlendirmesi de kullanıcı sayısı ve tıklamasına göre yapıldığı için sosyal medya şirketleri sahte hesaplarla yalandan mücadele ediyor!
Koskoca Elon Musk bile 44 milyar dolar para ödeyeceğini açıkladı ama hala Twitter'daki sahte hesapların gerçek sayısını öğrenemedi!