Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Yılda kaç kişi boğuluyor?

Hatay'da denizde boğulma tehlikesi geçiren torununu kurtaran dede boğuldu.
Aydın'da sulama göletine giren iki genç hayatını kaybetti.
Boğulma sezonunu açtık. Ne yazık ki bunlar gibi daha çok haber okuyacağız.
Daha önce de yazmıştım: Türkiye'de her yıl ortalama 900 kişi boğuluyor.
Sanılanın aksine boğulma vakalarının çoğunluğu denizlerde yaşanmıyor. Boğulma olaylarının yüzde 70'i baraj, gölet, sulama kanalları, nehir ve göl gibi tatlı sularda meydana geliyor.
Boğulma olaylarında genelde akla ilk denizlerde içe çeken akıntı ve girdaplar geliyor. Halbuki boğulma vakalarının sadece yüzde 5'i içe çeken akıntı ve girdaplardan kaynaklanıyor.



Boğulmaların yüzde 95'i bilinçsizlikten kaynaklanıyor.
Üç tarafımız denizlerle çevrili ama insanımız yüzme bilmiyor. 'Bana bir şey olmaz' deniliyor ama oluyor!
'Burada yüzmek tehlikeli' diye tabela koyarak boğulma vakalarının önüne geçemeyiz. Cankurtaran sayısını artırmak da kesin çözüm değil. Çünkü boğulma süresi çocuklarda 30, büyüklerde 50 saniye!
Türkiye'de yüzme kursları yaygınlaştırılmalı. Sadece çocuklar için değil, yetişkinler için de daha çok yüzme kursu açılmalı. Boğulma tehlikesi için halkı bilinçlendirecek daha çok kamu spotu çekilmeli.
İnşaat çalışmaları yüzünden açılan çukurlarda oluşan su birikintilerinden müteahhitler ve belediyeler sorumlu tutulmalı. O çukurları kapatmayanlar, boğulmalardan da sorumlu olmalı!

***


VERİN DÜDÜKLÜ TENCERESİNİ!
Kayseri'de 'uyuşturucu ticareti yapmak' suçundan yargılanan M.İ.'ye 8 yıl 4 ay hapis cezası verilen duruşmada sanığın annesi H.İ. de vardı.
Polis ekiplerinin eve düzenlediği operasyonda uyuşturucu maddenin düdüklü tenceresinin içerisinde olduğunu, bundan dolayı ekiplerin tencereyi de aldığını belirten kadın, mahkeme başkanından düdüklü tenceresini istedi.



Eğlenceli bir ülkeyiz.
Düdüklü tencerenin suçu ne? Yardım ve yataklık mı? Bazıları "Polis düdüklünün fotoğrafını çekip bıraksa olmaz mıydı?" diye sordu. Olmaz! Çünkü düdüklü tencere delil kabul edildi herhalde.
Anne de haklı. Artık düdüklülerin fiyatı 1200 liradan başlıyor.
Bu hayat pahalılığında anne yeni düdüklü mü alsın?

***


TELEFON YAVAŞLATMA CEZASI!
İngiltere'de tüketici hakları savunucusu Justin Gutmann'ın açtığı davada Apple, İngiltere'de milyonlarca müşterisinin eski telefonlarını gizlice yavaşlatmakla suçlanıyor.
Şirketin normalde performansı artırması beklenen bir güncellemenin tam aksine işletim sistemini yüzde 58'e varan oranlarda yavaşlattığı iddia ediliyor.



Ve Apple'a 25 milyon müşterisine 768 milyon sterlin ödeme yapmasını talep ediyor.
Buna benzer bir dava iki yıl önce ABD'de sonuçlanmış, Apple 113 milyon dolar ödemek zorunda kalmıştı.
Söz konusu güncelleme Ocak 2017'de yayınlanmış ve iPhone 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, SE, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus ve X modellerini etkilemişti.
Bu modeller Türkiye'de yok mu? Birçok insan bu telefonları kullanıyor.
Peki, bizde neden dava açılmıyor? Teknoloji ürünlerinde dünyadaki davaları takip edip, dava açmalıyız.
Ağlamayan çocuğa meme vermezler!

***


ALTIN CİNAYETİ
Kocaeli'de iki aile arasında çıkan kavgada silahla vurularak hayatını kaybeden Gülten Şencan'ın kuzeni Bayram Denizci, kavganın altın takısı yüzünden çıktığını söyledi.
"Ben sana yarım taktım, sen niye bana çeyrek taktın? diye başlayan tartışma arbedeye dönüşmüş. Sonra da silahlar konuşmuş. Şencan kimin silahından geldiği belli olmayan kurşunla hayatını kaybetmiş.
Bir hiç uğruna cinayet yaşanmış.
Normalde takı takmak bir jesttir. Ne yazık ki, bizim toplumda takı takan karşı taraftan da aynı takıyı bekliyor.
Takı takma merasimi yapılıyor. Sonra aile büyükleri düğün kasetlerini ağır çekimde izleyip, kimin ne taktığını inceliyor.
Bence kimse kimseye bir şey takmazsa, sorun yaşanmaz.
Düğünlerde takı takma en sevmediğim geleneklerden biri.

***


YOK ARTIK İNGİLTERE!
İngiltere yasa dışı şekilde giren göçmenleri, sığınma başvurusu değerlendirme sürecinde Ruanda'ya göndereceğini açıklayınca isyan etmiştik.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de İngiltere'nin sığınmacıları Ruanda'ya gönderen uçuşunu durdurmuştu.



AİHM tarafından planı bozulan Boris Johnson hükümeti, şimdi sığınmacılara elektronik kelepçe takılacağını açıkladı.
Elbette hür ülke sığınmacılara karşı önlem alma hakkına sahip. Ancak Ege'de Yunan askerlerinin mülteci teknelerini batırıp insanların ölümüne neden olmaları... İngilizlerin elektronik kelepçe politikasıyla savaştan, zulümden kaçan sığınmacılara suçlu muamelesi yapması vs. Avrupa medeniyetinin insan hakları konusunda ne kadar ikiyüzlü olduğunu gösteriyor.

***


TRANSFERE DOYMUYORUZ
Galatasaray'dan ayrılan İspanyol çalıştırıcı Domenec Torrent ve yardımcılarına toplam 2 milyon 149 bin Euro tazminat ödenecek.
Türkiye için bildik bir hikaye. Daha büyük tazminatlar da ödendi. Takımlarımız genelde sezonu ikinci teknik direktörle bitiriyorlar ve her sezon başında kadrolar yeniden kuruluyor.



2021 yılında Türkiye'ye yurt dışından 402 oyuncu gelirken, bu isimler için kulüpler 102.7 milyon dolar ödedi. Buna karşılık Türkiye'den yurt dışına giden oyuncu sayısı 281'de kaldı ve kulüplerin kasasına sadece 33.9 milyon dolar girdi.
Türkiye geçtiğimiz yıl dünyada transfer yapan ülkeler sıralamasında 8. sırada yer aldı.
Çok fazla teknik direktör ve futbolcu değiştirildiği için istikrar sağlanamıyor ve kulüplerimiz hem başarısız oluyorlar hem de borçları artıyor!
Bu kısır döngü değişecek gibi de gözükmüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA