Hürriyet yazarı Uğur Meleke, '20 takımlı Süper Lig olur mu?' sorusunu tartışmaya açmış. Meleke, lig altıncılığıyla 17'nciliği arasında fark olmayan bir turnuvada, son haftalarda hedefsiz maç sayısının artacağını, bunun da şike söylentilerini çoğaltacağını yazmış. Bunun da önüne geçmek için Avrupa kupalarına katılacak son takım için ligi 4'üncü, 5'inci, 6'ncı ve 7'nci bitiren dört takımın play-off oynayabileceğini ve böylece 'ilk yediye' girmek için 9-10 takımın son haftalara kadar yarışta kalabileceğini belirtmiş.
Meleke, ayrıca 'Son iki takım doğrudan küme düşsün, 1. Lig'in ilk ikisi direk Süper Lig'e çıksın, çıkacak diğer takım içinse Süper Lig'in 14-15-16-17'ncisiyle 1. Lig'in 3-4-5-6'ncıları play-out oynasın' görüşünü ortaya atmış.
Meleke'nin '20 takımlı Süper Lig'e geçmeden önce kulüpler şeffaf yönetime geçmeli' önerisine ise katılmamak mümkün değil.
Meleke'nin de yazısında belirttiği gibi, bu konu uzun yıllardır tartışılıyor. Örneğin ben 'Lig 20 takım olmalı' diye 2013 yılında yazmışım.
Türkiye; İsviçre ya da İskoçya gibi küçük bir ülke değil. Türkiye gibi büyük bir yüzölçümüne sahip, 81 ili olan bir ülkede 18 takım az. İstanbul'dan beş takımın olması bile 18 takımlı ligin dengesini bozuyor.
HAKSIZLIKLAR BITER
Ancak Meleke'nin önerdiği gibi Avrupa kupasına gidecek son takım için play-off ve düşecek son takımla yükselecek son takım için play-out maçlarının oynanmasının ligi karmaşık yapacağını düşünüyorum. Daha basit bir önerim var: İtalya, İngiltere, İspanya ne yapıyorsa, aynısını yapalım; Lig 20 takımla oynansın ve statüsünde değişiklik olmasın.
Takımların hedefsiz kalmaması için ise TV ve bahis gelirlerinin tamamı kazanılacak puana göre dağıtılsın.
Böylece ligde kazanılacak her puanın parasal değeri artar.
Orta sıradaki takımlar daha iyi transferler yapmak için lige daha çok asılırlar. Hem böylece, eskiden çok şampiyon oldular diye üç büyüklere ekstradan verilen büyük paranın yol açtığı haksızlık ortadan kalkar.