Ünlü giyim markası Dolce&Gabbana'nın, Milano Moda Haftası'nda çanta koleksiyonunu sergilendiği defilede, önce konuklardan telefonlarının wi-fi bağlantılarını kesmeleri rica edildi. Ve defilede çantaları insan modeller yerine drone'lar taşıdı.
Görüntülere baktım, gayet başarılı bir defile olmuş.
O kadar drone'u kontrol etmek zor ama wi-fi bağlantıları kesildiği için teknik bir aksaklık yaşanmamış. Bence Dolce&Gabbana tarihi bir defileye imza attı.
Şimdi moda dünyası 'Model/ mankenlerin yerini drone ve robotlar alabilir mi?' sorusuna yanıt arıyor.
Yoksa model/mankenler işsiz mi kalacak? Model/manken ücretlerinin yüksek olması, moda tasarımcılarını drone ve robotlara yöneltir mi?
Şimdi model/mankenler düşünsün!
Bu konuyu gazetede de tartıştık. Yazı işleri müdürümüz Yusuf İzel, "Estetik kaygı diye bir şey var.
Drone ya da robotlar bir kıyafeti, çantayı, ayakkabıyı, takıyı; modeller gibi zarif ve estetik taşıyamazlar" dedi.
Yusuf haklı, robot ya da drone bir model kadar zarif ve estetik olamaz. Ayrıca kıyafetin, çantanın, ayakkabının insan vücuduyla uyumu da önemli. Bu uyumu bir modelin çantayı elinde tutarken mi, yoksa drone bağlı havada gezinen çantaları izlerken mi anlayabilirsiniz?
Sonuçta o çantayı drone kullanmayacak ya da kıyafetleri robotlar giymeyecek; insan faktörü önemli. Defileler aynı zamanda sanatsal gösterilerdir. Moda tasarımcısı; sanatını ve fikrini model, müzik, ışık, koreografi gibi birçok parçayı bir araya getirerek sunar. Öte yandan bazı defilelerde model/ mankenlerin kıyafetin önüne geçtiği zamanlar da oluyor.
Ünlü giyim markaları bundan sonra ilgi çekmek, haber olmak için drone ve robotları defilelerde kullanabilirler ya da model, drone ve robotları bir arada da görebiliriz. Bence uzun vadede model/mankenlerin yerini drone'lar alamaz, arada dikkat çekmek için kullanılırlar sadece. Robotların model/mankenler kadar zarif ve estetik olmaları için de daha çok zamana ihtiyaçları var.