Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın yeni yıla saatler kala Türkiye'nin ilk sondaj gemisini ziyaret etmesi; ülkemizin değişen enerji politikalarının özetiydi aslında.
Rusya ile yaşanan uçak krizinin tek olumlu tarafı 'Rusya'dan gelen doğal gaz kesilirse ne yaparız?' sorusunu gündeme getirmesi oldu. Bu kriz, ayrıca doğalgazdan elektrik üretme hatamızla da yüzleşmemizi sağladı. Bu yüzleşme Bakan Albayrak'ın vizyonuyla birleşince su, rüzgar, güneş, kömür gibi elektriğe çevireceğimiz kaynaklara yönelmeye başladık.
Albayrak'ın açıkladığı veriler önemli: Son iki yılda enerji kapasitemiz 34 milyondan 118 milyon metreküpe çıktı. Yurdun üç noktasında devreye soktuğumuz güneş ve rüzgar santralleri, yenilenebilir enerji kapasitemizi artırdı. Ama bu kaynaklar da yetmez. Çağımızda enerji her şey demek; petrolü, doğal gazı da bulmalıyız.
İşte Albayrak'ın ziyaret ettiği Norveç'ten gelen 230 metre uzunluğunda, 36 metre genişliğindeki büyük sondaj gemisi; petrolü, doğal gazı bulma konusunda kararlılığımızı ortaya koyuyor. Petrolü, doğal gazı bularsak Türkiye'nin kaderi değişir. İnşallah gemimiz, ilk sondajını gerçekleştireceği Akdeniz'den müjdeli haberle döner.
Umarım enerjideki bu büyük atılımlar halkın daha ucuz enerji kullanmasına fırsat sunar. Bu noktada elektrik, su, doğal gaz faturalarını toplayan özel şirketlerin fiyat politikaları mercek altına alınmalı! Sonuçta vatandaş faturada ne ödediğine bakar!