Herediter Anjioödem diye bir hastalığı hiç duydunuz mu? Bu nadir görülen sinsi hastalığı, onunla mücadele eden avukat okurum Savaş Budak'tan öğrendim. Herediter Anjioödem, tahmini 100 bin kişide bir görülen tehlikeli bir hastalık. Herediter Anjioödem; genellikle ağrının eşlik etmediği, tekrarlayıcı ve geçici şişlik ataklarıyla seyreden, kalıtsal bir rahatsızlık.
Eğer bu şişlik boğazda gerçekleşirse ölümcül olabiliyor çünkü tanısı zor konuluyor.
42 yaşındaki Savaş Budak, kendisinde doğuştan bulunan bu hastalığa ancak 33 yaşında teşhis konulabildiğini söylüyor:
"Hayatım boyunca bağırsaklarımda, el ve ayaklarımda ve vücudumun çeşitli yerlerinde olan ataklarım 33 yaşında ilk defa boğazımda oldu ve 'larinks' ödemi oluştu. Acil yoğun bakıma alındım ve boğazım delindi, o şekilde hayatta kalmayı başardım." Budak, ölümden döndükten sonra bu hastalıkla mücadele eden insanları bulmuş ve onlarla birlikte HAÖDER derneğini kurmuş.
(haei.org/turkey/) Budak, Türkiye'de 500 kişiye Herediter Anjioödem teşhisi konulduğunu ama yaklaşık 6-7 bin kişinin bu hastalıktan habersiz bir şekilde yaşadığının tahmin edildiğini söylüyor. Budak kendisini örnek göstererek, bu hastalığı hekimler arasında bile bilmeyenlerin olabileceğini belirtiyor: "33 yaşına kadar yanlış tanı konularak tedavi edilmeye çalışıldım."
Umarım medyada bu hastalıkla ilgili daha fazla haber yapılır çünkü şu an aramızda yaklaşık 6-7 bin Herediter Anjioödem hastası var ve bunu bilmiyorlar.