Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM); ileri düzey teknolojiler kullanılarak hem iç güvenlik, hem de askeri alanda operasyonel kabiliyetlerin artırılması, hata payının düşürülmesi, olası personel zayiatlarının önüne geçilmesine katkı sağlayacak insansız sistemlerin tasarlanması amacıyla 'Roboik' adıyla İnsansız ve Otonom Kara Araçları Tasarım Yarışması düzenliyor.
Üç Boyutlu Model Tasarım ve Serbest Çizim olmak üzere iki kategoride düzenlenen yarışmada; birinciye verilecek ödül 100 bin lira olarak belirlendi. Yarışma herkesin katılımına açık ve son başvuru tarihi 30 Eylül 2017. Katılım koşulları ile ilgili detaylı bilgi https://roboik.ssm.gov.tr adresinde yer alıyor.
SSM, dışa bağımlılıktan kurtulma adına büyük atılımlar içinde; bu yarışmayla da parlak fikirlerin peşine düşüyor. Savunma sanayinde geldiğimiz noktayı özetleyecek güzel bir gelişme bu.
Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra Türkiye'ye büyük bir silah ambargosu uygulanmış, bu da yerli savunma sanayimizin gelişmesini sağlamıştı.
Türkiye, PKK'ya karşı büyük başarılar elde etmeye başlayınca aynı ambargolar yine gündeme gelmeye başladı.
Almanya, Türkiye'ye silah satışını durdurma kararı aldı. İnsansız Hava Araçları (İHA) vardı ama silah taşımaları engelleniyordu. Yurt dışından aldığımız İHA'ları terörle mücadelede kullanamıyorduk.
Ne zaman Silahlı İnsansız Hava Araçları'nı (SİHA) kendimiz yapmaya başlayıp PKK'ya ağır darbeler indirdik, hemen homurtular yükseldi. SİHA'ların elde ettiği başarılardan rahatsız olan CHP vekili Sezgin Tanrıkulu, SSM'nin başlattığı yarışmaya da bir şey der mi acaba?
SİHA almamızı engelleyen, dönem dönem silah ambargosu uygulayan Batı ülkelerine teşekkür etmek lazım aslında.
2000'lerde savunma sanayinde Türkiye'nin ortalamasında yerli katkı yüzde 20'lerdeyken, 2014-2015'te yüzde 50'ler mertebesine kadar ulaştı.
Ne demişler, kötü komşu insanı mal sahibi yaparmış!