Aljazeera Türk'ten Umay Aktaş Salman, üniversite öğrencilerinin yurt sorunuyla ilgili çok önemli bir habere imza atmış. Habere göre, Türkiye'de üniversite sayısı 200'e yaklaştı. Öğrenci sayısı ise açık öğretim, yüksek lisans ve doktora dahil yaklaşık 6 milyon 700 bin. Son 15 yılda üniversite sayısı iki buçuk kat, öğrenci sayısı ise üç buçuk kat arttı.
Üniversite ve öğrenci sayısı artarken devlet yurtlarının sayısı da arttı. Ancak, öğrenci sayısındaki artış göz önüne alındığında devlet yurdu sayısı talebi karşılamada hâlâ yeterli değil.
MEB'in 2015-2016 rakamlarına göre Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı yurt sayısı 592.
Yurtların toplam kapasitesi 450 bin 941. Dernek ve vakıflara ait ise 2 bin 160 yurt var ve bunların öğrenci kapasitesi ise 112 bin 423. Haberde daha çarpıcı bir bilgi var: 15 Temmuz sonrasında FETÖ'ye ait olduğu gerekçesiyle 821 yurt kapatıldı.
Devletin 592 yurdu var ama FETÖ'nün 821!
Neyse ki, FETÖ'nün yurtları Kredi ve Yurtlar Kurumu'na devredilecek. Ama bu yurtlar da yetmez, daha fazla yurda ihtiyacımız var. Büyük şehirlerde ev kiraları öğrenciler için çok pahalı, özel yurtlar da devlet yurtlarına göre aşırı pahalı.
Yurt sorunu devam ettikçe FETÖ'nün boşluğunu doldurmak için başka tarikatlar harekete geçebilir. Devletin 15 Temmuz'dan ders çıkarıp acilen daha fazla yurt yapması gerekiyor.