Yapımına 29 Mayıs 2013 yılında başlanan üçüncü köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu projesinin en önemli bölümü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü; dün konan dokuz metrelik son tabliye ile Boğaz'ın iki yakasını üçüncü kez birleştirdi. Binlerce işçi ve mühendis; 24 saat aralıksız çalıştı ve köprü rekor denecek kısa bir sürede tamamlandı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak. 1408 metrelik ana açıklığı ile, üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Üçüncü köprü aynı zamanda 322 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü. Yavuz Sultan Selim Köprüsü; İstanbul'un Kuzey Ormanları ve su havzalarına zarar verdiği için yapım sürecinde çok eleştiri almıştı. Keşke daha az ağaç kesilseydi ama her şeyin bir bedeli var. İstanbul dünyanın sayılı büyük metropollerinden biri. İstanbul'un Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlaması artık kulağa tekerleme gibi geliyor ama bu bağlantı hem Türkiye, hem de dünya için çok önemli bir geçit görevi üstleniyor. Sekiz şerit karayolu ve iki şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritli Yavuz Sultan Selim Köprüsü; sadece İstanbul trafiğine nefes aldırmayacak, yurt dışı transit geçişlerin atar damarı olacak. Bu köprünün faydaları saymakla bitmez...
Boğaz köprülerindeki trafik yoğunluğunu azaltacak. Araçlar kesintisiz konforlu bir şekilde transit geçiş yapacak.
Köprünün faydası sadece trafiği rahatlatmasıyla sınırlı değil. Hem karayolu, hem de demiryolu geçişi sağlayan köprüyle; Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan Türkiye'nin, taşımacılık alternatifleri ve ticaret kapasitesi artacak.
Yük taşıyan araçların ulaşım kısıtlamasının kalkmasıyla ithalat ve ihracatımızdaki zaman maliyeti azalacak.
Üçüncü havalimanı ve Kanal İstanbul gibi mega projelerin şehir merkezi ile bağlantısı sağlanacak.
Bu köprü yapılırken 6 bin 500 işçi ve 600 mühendis çalıştı, binlerce insan bağlantı yolları içinde çalışmaya devam edecek. Ekonomi böyle projelerle canlandırılır, işsizlik azaltılır.
Üçüncü Boğaz Köprüsü'nü de kapsayan Kuzey Marmara Otoyolu'nun; İstanbul (Kınalı)-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu ve İstanbul-İzmir Otoyolu ile birleşmesiyle komşu şehirlere ulaşım süresi azalacak. Köprüden geçecek olan demiryoluyla, Edirne'den İzmit'e kadar şehirlerarası ve şehir içi kesintisiz demiryolu taşımacılığı yapılacak.
SEMBOL YAPI
İstanbul trafik sıkışıklığının yıllık yakıt ve zaman maliyeti ne kadar biliyor musunuz? Tam 3 milyar 120 milyon dolar... Yavuz Sultan Selim Köprüsü, vatandaşın cebinden çıkan bu maliyeti azaltacak.
Eğer Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu üzerinde yapılaşma minimum seviyede tutulursa, kesilen ağaçların fazlası dikilirse; her şey daha da güzel olacak.
Daha büyük düşün! Türkiye, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedefliyor. Türkiye, bu hedefine üçüncü Boğaz köprüsüyle daha çok yaklaşacak. İstanbul, dünyanın en önemli finans merkezlerinden biri olacak.
İstanbul ayrıca sembol bir yapı kazandı. İnsanlar gelecek nesillere bıraktıklarıyla hatırlanır. Biz bugün nasıl atalarımızdan miras kalan sembol yapılarla gurur duyup onlardan faydalanıyorsak; torunlarımız da Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile aynı gururu duyacak. Köprünün üzerinden geçerken atalarına dua edecekler. Tarihi konuşanlar değil; yapanlar, çalışanlar, üretenleri yazar!