İnternette sosyal anketler hazırlayan Poltio.com, geçenlerde 'Türkiye'nin İlişki Haritası'nı çıkardı. Elbette internet üzerinden yapılan anketler manipülasyona açık ama kim 'İlk ne zaman öpüştünüz?', 'Hangi tip erkeklerden hoşlanırsınız?' tarzı sorular için manipülasyon yapsın ki! Elbette anketlere bilinçli yanlış cevap veren bazı tipler de var ama 'Türkiye'nin İlişkiler Haritası', daha önce hiç araştırma yapılmamış enteresan konularda fikir vermesi açısından ilginç sonuçlara sahip. İşte onlardan bazıları:
'Nasıl bir erkek?': Yüzde 47'si kıskanç, koruyan, maço bir erkek, yüzde 52'si ise sürprizler yapan romantik bir erkek istiyor.
'İlk öpüşmenizi ne zaman yaşadınız?':
Anaokulunda yüzde 5, ilkokulda yüzde 10, ortaokulda yüzde 14, lisede yüzde 30, üniversitede yüzde 12, hiç yaşamadım yüzde 24, evlendikten sonra yüzde 5.
Yüzde 58'i 'Resmi nikâhın yanında dini nikâh da şart' diyor.
Yüzde 62'si 'Kamusal alanda öpüşmem' diyor.
'Sevgilinizi ailenizden saklar mısınız?': Yüzde 25'i 'Sadece anneme söylerim', yüzde 35'i 'Hem anneme, hem babama söylerim', yüzde 39'u ise 'Aileme söylemem' demiş.
ESKİ SEVGİLİ...
Yüzde 89, 'Yakın arkadaşımın eski sevgilisiyle birlikte olmam' diyor.
Yüzde 73, 'Eski sevgiliden arkadaş olmaz', yüzde 65 'Yakın arkadaştan sevgili olur' diyor.
Yüzde 64, eski sevgilisinde kalan eşyalarını almaya gitmiyor.
Yüzde 42, eski sevgilisinin onu unutmadığını düşünüyor.
Yüzde 59, eski sevgiliyi Facebook'tan silmek gerektiğini düşünüyor.
Yüzde 61, imkanı olsa eski sevgilinin sosyal medya hesaplarını hack'leyeceğini söylüyor.
Yüzde 75, sevgilisinin sosyal medyada yeni eklediği kişileri kontrol ediyor.
Yüzde 69, eski sevgilisinin sosyal medya hesaplarını gizlice kontrol ediyor.
Yüzde 76, sevgilisinin eski sevgilisini arkadaş olarak Facebook'ta tutmasına 'Asla izin vermem' diyor.
Genelleme yapmak zor ama Türkiye; ne tam muhafazakâr, ne ultra modern; ama kadını da, erkeği de çok kıskanç, aşırı meraklı, kamusal alanlarda hareketlerine dikkat eten, kontrollü bir toplum galiba.
Türkiye'de anket denince hep siyasi partiler ve seçimler akla geliyor ama nasıl bir toplum olduğumuzu anlamak için bu tarz sosyal anketlere de ihtiyacımız var.